Монтана е областен град, наброяващ 40хил. души, в Северозападна България. Монтана е град с хилядолетна история: първото си име той получава от римляните – Монтанезиум, по-късно получава и името Фердинанд, благодарение на което градът се сдобива със статут от самия княз Фердинанд I. Климатът тук е ясно изразен – студена зима и горещо лято. Градът е разположен по течението на река Огоста. Югозападно от Монтана се намира и язовир Огоста.

Язовир Огоста в близост до град Монтана
Язовир Огоста в близост до град Монтана

Културният живот в Монтана кипи с пълни сили. Градският исторически музей съхранява над 50 000 движими културни ценности. Единствено тук може да видите отблизо копие на откритото в Якимово съкровище, средновековно съкровище от XIV век, златни накити от римляните, старите чипровски килими, древни икони и много други. Музеят е разположен в централната градска част и е изключително удобна локация.

Резервирай страхотно място за почивка в град Монтана тук: 

Booking.com

Изключително близо едни с други са разположени и археологическата експозиция „Лапидариум”, Михайловата къща и църквата „Св.св. Кирил и Методий”. Лапидариум е доста нестандартно място, защото там ще се натъкнете на камъни с археологическо значение – паметници, колони, плочи и т.н. Върху част от паметниците са останали едва забележими, но носещи своето послание, надписи. Артефактите, изложени в обекта, свидетелстват за вярата на хората от земи в богинята Диана, бог Аполон, Хигия и др. Тук ще разберете и кои са значимите властимащи лица, ръководели Мизия някога.

Лапидариумът в град Монтана
Лапидариумът в град Монтана

Интересна локация представляват и останките от крепостта Кастра ад Монтанезиум, откъдето всъщност произлиза името на града. Обектът е подложен на изследване и до днес, но ярко си личат голямата базилика, крепостните стени, малка църква, както и кула и порта на самия връх на крепостта. Дивата растителност е обхванала част от автентичните крепостни стени, но въпреки това, мястото си остава чаровно по своему.
Ако обаче предпочитате времето, прекарано сред природата, то нищо не ви пречи да поемете на юг от крепостта и да се озовете на красивия язовир „Монтана”. Язовирът е повече от подходящ за риболов, спорт и воден туризъм. Монтана е известна и с другия си такъв язовир – Огоста, където пък се крие очарователната църква, потопена във водите му. Историята тук разказва, че църквата е била част от с. Живовци, което заедно със съседното село Калиманица, по стечения на обстоятелствата остават на дъното на язовира. Красотата на Огоста е също толкова внушителна, колкото и историята на това място. Тази дестинация е повече от подходяща за заснемането на атрактивни снимки!

Кастра ад Монтанезиум
Кастра ад Монтанезиум

А ето и нещо полезно: – недалеч от Монтана се намира Клисурският манастир, близо до Вършец. На 5 минути пеша от манастира има аязмо, известно с лечебната си вода.

ВИЖ ОЩЕ :

Какво да разгледаме в региона на Враца

Видин – забележителностите, които не бива да пропускаш 

Стара Планина – 5 страхотни забележителности, които да видиш 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: