България е страна с богато културно и природно наследство. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-значимите археологически находки открити на територията на нашата страна. Тази статия ще ви разведе на една дигитална обикола из дрени тракийски светилища и уникални съкровища. 

  • Панагюрското златно съкровище: Панагюрско съкровище е набор от тракийски златни съдове, открити в близост до град Панагюрище през 1949 г. Това съкровище е един от най-богатите археологически находки от предисторията на България и включва изящно изработени златни съдове, бижута и други предмети. Съкровището датира от 4-3 век пр.н.е. и се смята за великолепен пример за тракийското златообработване и изкуство.
Панагюрското златно съкровище
Панагюрското златно съкровище
  • Варненско златно съкровище: Варненско златно съкровище е открито през 1972 г. в град Варна. То се състои от над 3000 златни предмета, включително обеци, гривни, гривни-връзки и диадеми, и е сред най-старите и богати археологически находки от злато в света. Учените са установили, че скъпоценните предмети датират от 5-то хилядолетие пр.н.е.
Варненско златно съкровище - By ChernorizetsHrabar - Own work, CC BY-SA 4.0
Варненско златно съкровище – © ChernorizetsHrabar – Own work, CC BY-SA 4.0

Открий страхотни места за настаняване около Варна на нашата интерактивна карта:

Booking.com
  • Златото на гетите от Омуртаговата могила в Сборяново – Свещари: В района на град Исперих ще откриете Археологически резерват “Сборяново” . Най-забележителната част от това място е “Свещарската гробница” която е част от списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследсвто. През 2012 г. екип от археолози правят откритие на злато на гетски владетел, което се състои от 264 златни накита и тегло от 1.8 килограма. Ценностите са открити в т. нар Омуртагова могила. Смята се, че съкровището датира от IV век пр. н. е. Макар мястото да не е много популярно си заслужава да отидете и да го видите.
Гробницата в Свещари - By Interact-Bulgaria - Собствена творба, CC BY-SA 4.0
Гробницата в Свещари – © By Interact-Bulgaria – Собствена творба, CC BY-SA 4.0
  • Перперикон: Перперикон е археологически комплекс в Родопите, открит през 20-ти век. Той е свързан с древнотракийската и римската култура и е бил населен през първото хилядолетие пр.н.е. и по-късно. Перперикон е бил укрепен град, който е играл важна роля в историческите събития на Балканите. Той представлява също така интерес защото в него се намират останки от храмове, домове и обществени.
Перперикон
Перперикон
  • Мадарски конник: Мадарски конник е скално изображение в близост до село Мадара, открито през 1979 г. Това е най-известното и значимо скално изображение в България и е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изображението представлява възкачващ се на кон войн и се смята, че е символ на древната тракийска култура и история.
Мадарският конник
Мадарският конник

Независимо дали ще предпочете да се разходите из Перперикон или да разгледате Мадарския конник, ние сме сигурни, че ще останете впечатлени от това, което ще откриете и научите. Организирайте си една приятна семейна разходка до най-значимите археологически находки открити в България, за да разберете повече за миналото.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: