Манастирите са едни от най-привлекателните културни обекти за посещение от страна на туристите. Реално обаче това са местата, успели да съхранят вярата, силата и духа на българина едновременно през най-хубавите и най-трудните времена в българската история. Независимо дали сте религиозни или не, почти задължително е да знаете поне някои от имената на тези богатства на българската култура…

1. Рилският манастир

Разположен там, където небето над Рила докосва нейните върхове, Рилският манастир си остава лидер сред всички български манастири. Рилският манастир се намира на 40km от Благоевград. Историята твърди, че отшелникът Иван Рилски построява манастира по времето на цар Петър. Днес една от най-отличителните черти в обекта е кулата, чийто параклис на върха се е превърнал в дом на ценни фрески от далечни векове. Тази българска светиня е призната от много световни листи, класации и организации, като включването й в списъка на ЮНЕСКО е само една от тях. Любопитен факт е, че на територията на манастира много често може да срещнете хора от азиатската част и като цяло от най-разнообразни нации. Затова не губете време – разходете се из Рила!

Открий страхотни оферти за настаняване наоколо тук:

Booking.com
[/vc_column][/vc_row]

2. Троянски манастир

Ако се озовете в красивото българско градче Троян, то няма как да не посетите едноименния манастир. Но троянският манастир е задължителна локация и при престоя ви във Велико Търново и околностите. Третият по големина манастир у нас е най-известен със стенописите на Захари Зограф. Неговият автопортрет и „Колелото на живота” са само част от стенописите, придаващи вълшебството на църквата в комплекса. Църквата се издига в средата на раззеленен двор, обграден от триетажни и четириетажни постройки, които са били нечии домове някога. Смята се, че много български революционери, включително и Апостола, са се укривали в манастира край град Троян. В троянският манастир „Успение Богородично” е било поместено и едно от първите килийни училища през Възраждането.

Троянски манастир
Троянски манастир

 

3. Бачковски манастир

Бачковският манастир е сред най-значимите български манастири. Манастирът се намира на 10km от Асеновград, което позволява да съчетаете посещението му с разходка до не по-малко впечатляващата Асенова крепост. Най-старите дърворезбени иконостаси по нашите земи, оригиналните стенописи и икони ще ви покажат пресечната точка на цели три култури – българска, старогрузинска и византийска. Един от най-магичните предмети в манастира е иконата на Богородица Влахернска, чийто произход е неясен, а самата тя се смята за чудотворна! Леснодостъпният манастир, разположен в природния разцвет на Родопа планина, е често избирана локация за кръщенета, сключване на брак и други религиозни обреди.

Бачковският манастир
Бачковският манастир

4. Черепишки манастир

Врязан в чудновати скали с пещери, Черепишкият манастир се намира в Искърското дефиле, недалеч от столицата. Природата тук наистина е обагрила и не спира да обагря. Сами по себе си манастирът съществува от славното време на цар Иван Шишман. Мястото е пронизано с история: в района се състои битка срещу наши воини, водени от цар Иван Шишман и турски нашественици; през мрачните години манастирът се оказва временно убежище на светлия Софроний Врачански; писатели и поети черпят вдъхновение от вълшебството на тази светиня – Иван Вазов и Алеко Константинов многократно пишат тук, а Феликс Каниц определя Черепишкия манастир за най-красивото място на земята!

Черепишки манастир
Черепишки манастир

5. Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици”

Разположен на няколко километра от Ботевград, врачешкият манастир впечатлява посетителите си истинско изкуство откъм архитектура, стенописи и икони. Но тук може би е по-редно да си говорим за история, защото една дата го бележи завинаги – 9-ти Март 1230г. е денят, в който цар Иван Асен II постига запомняща се победа над деспот Теодор Комнин. В чест на това царят решава да основе манастира. Любопитен факт е, че манастирът е основан като мъжки, но след време става женски и такъв се запазва до ден днешен.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Виж още:

5 уникално красиви пещери в България 

5 от най-красивите реки в България 

5 места, които трябва да видиш в Рила 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: