Сгушена в сърцето на Европа, България е страна, която може да се похвали с богата история, зашеметяваща природа и самобитна култура. От вековни руини до оживени градове, има нещо наистина специално в нашата малка но изключително красива държава. В тази статия ще разгледаме десет причини, поради които трябва да се гордеете,че сте българи и обичате България…

Богатото културно наследство

На първо място определено е нашето изумяващо културно наследство. С история, датираща от повече от 7000 години, страната може да се похвали с множество археологически обекти, които предлагат поглед към нейното минало. От древните тракийски гробници и римски руини до средновековието величие на Велики Преслав и Велико Търново, всяка част от България разказва своя собствена история.

Мадарският конник - обект от културното наследство на Юнеско
Мадарският конник – обект от културното наследство на Юнеско

Невероятната красота на природните богатства

Природата на България е още една причина да я обикнете. Със своите красиви планини, буйни гори, живописни реки и златни плажове, страната предлага набор от спиращи дъха пейзажи. Планинската верига Стара планина, например, осигурява идеални условия за туризъм, ски и други дейности на открито. Междувременно Черно море привлича хиляди посетители всяка година със своите слънчеви брегове и чисти води.

Банско - природата около градчето
Банско – природата около градчето

Открий страхотни места за настаняване в Родопите тук: 

Booking.com

Вкусната кухня

Българската кухня е вкусно пътешествие през историята и географията на страната. Традиционните ястия често включват пресни местни продукти като кисело мляко, сирене, зеленчуци и месо. Някои популярни ястия включват мусака, гювеч, баница и таратор. Не забравяйте да опитате някои от тези кулинарни изкушения по време на посещението си!

Вкусна кухня в СБР Петрич
Вкусна кухня в СБР Петрич

Гостоприемството на местните жители

Едно нещо, което незабавно ще ви направи впечатление в България, е топлото гостоприемство на нейните жители…. Българите са известни със своето дружелюбие и готовност да помогнат на туристите. Независимо дали питате за посока или направление на дестинацията, която тъсите или искате препоръка за местен ресторант, бъдете готови да бъдете посрещнати с усмивка и полезен съвет от всички наоколо – това е прословутото Българско гостоприемство!

Прословутото Българско гостоприемство
Прословутото Българско гостоприемство

История и пак история…

Ако сте фен на историята, няма да останете разочаровани в България. Нашите старинни градове и села пазят в сърцето си уникалната история на България…  Велико Търново, някогашната столица на Второто българско царство, е известен град със своите калдъръмени улици и средновековни църкви. Пловдив, от друга страна, може да се похвали както с римски амфитеатър, така и с османски квартал…Тези градове предлагат поглед към различни периоди от българската история и определено си струва да бъдат посетени, а ако искате да откриете още много неизследвани бисери на историческия туризъм в България, обиколете по страниците на нашия уеб сайт – със сигурност ще откриете много изключителни бисери, които заслужават вашето внимание!

Пловдив през пролетта
Пловдив през пролетта

Нощен живот

В България не липсват възможности за забавление след залез слънце. Независимо дали предпочитате спокойна вечер в местно бистро или танцувате цяла нощ в модерен клуб, страната разполага с всичко. София, в частност, е известна със своята оживена нощна сцена, включваща всичко – от жива музика до комедийни шоута. СПА столицата на Балканите – Велинград също предлага прекрасни възможности за забавления и разпускане, а мястото, което със сигурност си заслужава да послетите там е BOA – Beast or Angel. Повече за уникалния нощен клуб можете да прочетете тук:

BOA Velingrad
BOA Velingrad

Евтиният живот

В сравнение с други европейски държави, животът в България е сравнително евтин. Това означава, че можете да се насладите на ваканция с по-малък бюджет. Храната, настаняването и местните атракции обикновено са много достъпни, което прави страната чудесен избор както за бюджетни пътници, така и за семейства.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДПОЧИТАНА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА ДИГИТАЛНИТЕ НОМАДИ

Дигитални номади в България
Дигитални номади в България

Открий страхотни места от нашата интерактивна карта…

Винената култура

Любителите на виното ще намерят много за харесване в България. Страната има дълга традиция във винопроизводството, датираща от времето на траките. Днес България произвежда разнообразие от висококачествени вина, включително сортове грозде като Каберне Совиньон, Мерло и Шардоне. Посещението на лозе или винарна е отличен начин да изпитате местната винена култура.

Шато Копса - романтика и вино
Шато Копса – романтика и вино

Свежите преживявания на открито

Ако търсите приключения на открито, България няма да ви разочарова. Страната предлага широка гама от дейности на открито, като туризъм, каране на колело, рафтинг и каяк. Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан осигуряват идеални условия за изследване на природата. За тези, които обичат спорта, България е домакин на международни събития като Световната купа по ски алпийски дисциплини и кръг от Световното първенство по мотокрос.

Байкушевата мура в Пирин
Байкушевата мура в Пирин

Местните фестивали

Посещението на местен фестивал е чудесен начин да научите за културата и традициите на България. През цялата година се провеждат различни събития из цялата страна, от Международния фолклорен фестивал в Бургас до Фестивала на розата в Казанлък. Тези фестивали предлагат възможност да се свържете с местните общности, да опитате автентична храна и да станете свидетели на традиционни танци и представления.

Ансамбъл Овчарска песен - село Дорково
Ансамбъл Овчарска песен – село Дорково

От богатото културно наследство и красивата природа до вкусната кухня и оживената нощна сцена, България има какво да предложи на всеки посетител. Независимо дали планирате ваканция, кратък уикенд или просто транзитно преминаване, не пропускайте възможността да изследвате това очарователно балканско бижу.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: