България е страна с богата история и красива природа. Въпреки това, много от нейните скрити скъпоценни камъни остават неизследвани и непознати. От древни руини до живописни водопади, тази статия ще ви преведе през 10 малко известни, но изключително интересни туристически дестинации в България, които със сигурност ще пленят сетивата ви.

Меандрите на река Арда

Разположени близо до Маджарово, меандрите на река Арда са поредица от четири големи завоя, създадени от самата река. Тези естествени образувания предлагат спираща дъха гледка към заобикалящата природа. Районът е дом на различни видове птици, което го прави идеален избор за любителите на птиците. Посетителите могат да се насладят на дейности като каране на кану или туризъм по време на посещението си.

Меандрите на река Арда
Меандрите на река Арда

Пещерата Съева дупка

Намираща се близо до Ловеч, пещерата Съева дупка е една от най-красивите пещери в България. Кръстен на братята Съю и Сейо, които са използвали пещерата като убежище по време на османското владичество, този природен феномен може да се похвали с пет зали, всяка със свои собствени уникални характеристики. Най-известната зала е Концертната зала, известна със своите невероятни акустични свойства.

Пещера Съева дупка
Пещера Съева дупка

Екопътека Каньона на река Негованка

Разположена близо до Велико Търново, екопътеката Каньона на река Негованка следва живописния маршрут на реката сред варовикови скали и гори. Пътеката включва дървени мостчета, стълби и площадки за наблюдение, предлагащи на посетителите панорамна гледка към каньона. По пътя можете да срещнете разнообразие от флора и фауна, включително редкия червенокрил скорец.

Открий страхотни оферти за настаняване в района на Велико Търново тук: 
Booking.com

Античният град Хераклея Синтика

Археологически обект, разположен близо до град Петрич, античният град Хераклея Синтика някога е бил процъфтяващ център на търговия и култура по време на елинистическата епоха. Обектът включва добре запазени улици, терми, пазар и други структури, които дават представа за живота в града. Освен това мястото е известно с открития тук надпис на цар Филип V, който предоставя ценна информация за историята на региона.

Град Хераклея Синтика
Град Хераклея Синтика

Крепостта Овеч

Кацнала на върха на хълм близо до Провадия, крепостта Овеч е била ключов стратегически обект през цялата история. Първоначално построен от византийците, обектът е разширен от българите по време на Второто българско царство. Днес посетителите могат да изследват останките от стените на крепостта, кулите, църквите и резервоарите, както и да се насладят на зашеметяващите гледки към околността.

Крепостта Овеч
Крепостта Овеч

Избрани места за настаняване от нашия бизнес каталог на хотели и къщи за гости в България: 

Хотел “Рибката”
станция Витоша
Ловен Рай
Хотел Колор

Скалният манастир Свети Димитър Бесарабовски

Намиращ се близо до Русе, скалният манастир Свети Димитър Бесарабовски е действащ православен манастир, основан през 13 век. Манастирът е издълбан директно във варовикова скала над брега на река Дунав и включва църква, монашески килии и малка музейна експозиция. Мястото предлага спокойна атмосфера и красиви гледки към реката.

Бесарабовски манастир
Бесарабовски манастир

Природен парк Персина

Разположен близо до Белене, природният парк Персина защитава едно от последните запазени влажни зони по поречието на река Дунав. Паркът е дом на разнообразен набор от местообитания, включително влажни зони, ливади и гори, които приютяват множество видове растения и животни. Посетителите могат да изследват парка чрез мрежа от пътеки, да посетят местния информационен център или да вземат участие в организирани обиколки с екскурзовод.

 

Водопад Скока край Тетевен

Водопад Скока се намира на около 3 километра от Тетевен и се спуска на два пада от приблизително 30 метра височина в кристално чист басейн. Районът около водопада е популярно място за пикници, плуване и разходки, а близкият Гложенски манастир предлага допълнителна възможност за разглеждане на забележителности. Водопадът е особено красив през пролетта, когато снеготопенето увеличава потока му.

Водопад Скока
Водопад Скока

Тракийско светилище Старосел

Тракийското светилище Старосел е археологически обект, състоящ се от шест подравнени могили, всяка от които съдържа гробница или храм. Светилището е открито през 2000 г. и сега е част от музей на открито, който включва възстановки на тракийски церемонии и артефакти. Мястото предлага поглед върху религията и културата на древните траки.

Старосел
Старосел

Късноантична крепост Цари Мали Град

Разположена близо до Самоков, късноантичната крепост Цари Мали Град е възстановена и отворена за обществеността през 2020 г. Крепостта първоначално е построена през 4 век сл. н. е., за да защити региона от нападения. Посетителите могат да разгледат руините на крепостните стени, кулите, раннохристиянската базилика и други структури, докато се наслаждават на спиращи дъха гледки към околните планини.

Цари Мали Град
Цари Мали Град

От древни руини до живописни водопади, тези малко известни, но изключително интересни туристически дестинации в България предлагат поглед към богатото културно и природно наследство на страната. Като изследвате тези скрити скъпоценни камъни, вие не само ще обогатите пътуванията си, но и ще подкрепите местните общности и икономики. Така че опаковайте багажа си и започнете да планирате следващото си приключение!

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: