Град Русе е разположен на брега на река Дунав, и е петият по големина град в България. Градът е и най-голямото българско пристанище по поречието на Дунав, което автоматично го отнася към важното икономическо развитие на страната ни. Русе е град с разнообразна история, много природни дадености и непрекъснат подем.

Ако искате да се потопите в историята на Русе, то ви съветваме да тръгнете от Пантеона на Възрожденците, където са погребани 39 борци за национална свобода. Пантеонът е издигнат в памет на възрожденците и ще ви зареди с особен патриотичен дух.

Пантеонът в Русе
Пантеонът в Русе

Друго място, което разказва за Възраждането тук, е къщата музей „Баба Тонка”. Домът на известната Тонка Обретенова показва особеностите на Възраждането. А в близост се намира и къща музей „Захари Стоянов”, където може да се натъкнете на много негови лични и семейни предмети. Историческите обекти в дунавския град са наистина много, но тези три са може би най-добрите и са напълно достатъчни да добиете представа за живота преди.

Открий страхотни оферти за настаняване наоколо тук: 

Booking.com

Знаете ли, че единствения нобелов лауреат за литература с български корени е роден в Русе? Ето какво казва Елиас Канети за спомените си от родния град:

“Беше чудесен град за едно дете. Там живееха хора от различен произход и само за един ден можеха да се чуят 7-8 различни езика”

Русе не се изчерпва с музеи и паметници.

Градът е идеалната дестинация за любители на природата. Били ли сте изобщо в Русе, ако не сте се разходили по водите на необятния Дунав? Пътническият кораб „Русчук” предлага разходка по реката, като началната точка е плаващ ресторант „Понтона”. Отлично оборудваният кораб предлага един чудесен круиз, изпълнен с много емоции.

 

Лесопарк „Липник”

е следващото място, което ви предлагаме за един наистина качествен отдих сред природата. Паркът е и най-големият български лесопарк, разполагащ с масив от липови дървета с площ от около 20 000 декара. Красотата от изкуствени езера, зоокът, детски кът, къмпинг и спортна база, ще ви впечатли повече от необходимото.

Пещерата “Орлова чука”

е перфектния избор за пещерни приключения. Изключително интересен е факта¸че именно в нея са открити останки от мечки и следи от живот на пещерни хора. Но гледката около пещерата е не по-малко завладяваща и несъмнено е предпоставка за уникални кадри. И съвсем недалеч от града се намира природен парк „Русенски Лом”. Тишината там предлага досег с красотата на природата и духовното наследство.

Пещера Орлова чука близо до град Русе
Пещера Орлова чука близо до град Русе

Ако пък не искате да напускате пределите на града, то най-красивото място за разходка е площад „Свобода”. Неслучайно площадът се казва така, защото точно там е построен Паметникът на Свободата в Русе. Много често там се организират различни концерти, така че скуката със сигурност е елиминирана. А когато се уморите, може да поседнете на една от многото пейки, обградени от зеленина.

Ако пък сте любители на изкуството, то драматичният театър „Сава Огнянов” е мястото за вас. Разнообразната програма и професионалните актьори са гаранция за много смях и забавление. Държавната опера в Русе е също толкова впечатляваща. Интересът към музикално-сценичните изкуства в града се пробужда още през вековете. Русе е град, запазил интереса към изкуството и до днес.

Причините да изберете град Русе са много, и всяка от тях е основателна. Наред с историческите и природни атракции, в Русе се крият още много други бижута. Съвкупността от особено географско положение, богата история и разнообразна природа правят града край Дунав толкова приятен. Затова ако все още се чудите къде да прекарате уикенда или ваканцията, то без колебание посетете красивия дунавски град.

Виж още:

Видин – Спокойствие и забавления в едно 

5 уникални водопади, които не бива да пропусках да видиш 

Стара Планина – 5 забележителности, които не бива да пропускаш 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: