Седмият по големина град у нас – Плевен, е разположен в Централна Северна България. Плевен е едновременно важен културен, образователен, икономически и транспортен център в страната. Историята тук датира от дълбока древност и на практика градът има непрекъснато хилядолетно развитие. Множеството културно-исторически забележителности като Панорама „Плевенска епопея 1877г.”, Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, сградата на Регионалният исторически музей и много други, са причина Плевен да бъде наричан още „град на музеите”.

Може би най-голямата емблема на града, сред многото такива, е Плевенската панорама. Панорамата е изградена на хълма на „Скобелев парк”, който е на не голямо разстояние от самия град. В рамките на четири зали е пресъздаден живота и са представи събития от преди Освобождението на Плевен. Постигната е една уникална ефективност, благодарение на скулптури, текстове, артефакти и картини, които са дело на известни български и чуждестранни художници. Плевенската епопея отвежда посетителите си в една друга епоха! А на покрива, където ще ви отведат асансьорите¸ се разкрива панорамна гледка към местата, които са били бойни полета.

Открий страхотни оферти за настаняване в района на Плевен тук:
Booking.com
Панорамата в Плевен
Панорамата в Плевен

Говорейки за символите на града, няма как да пропуснем и Мавзолеят-параклис Свети Георги Победоносец. Издигнат е в памет на загубилите живота си в Руско-турската война руски и румънски воини. Мавзолеят е и храм, посветен на Св. Георги. Външната страна на стените е изписана с имената на загиналите офицери, а на входа има барелеф на Св. Георги. При откриването на Мавзолеят през далечната 1907г. присъстват генерал Столетов и княз Фердинанд I. Днес тази забележителност се намира в центъра на града, така че няма как да я пропуснете.

Pleven, Bulgaria

Какво по-историческо от един музей? Регионалният исторически музей в Плевен се слави със съхраняваните над 180 000 експоната. Сградата е проектирана от италиански архитект. В рамките на 2 етажа има 24 зали, в които ще откриете оръжия и военни принадлежности, колекция от монети, каменни оръдия на труда, традиционни носии и занаяти. Музеят пресъздава развитието на града преди и след Освобождението.

Колаж от снимки на град Плевен
Колаж от снимки на град Плевен

Град Плевен се хвали не само с богата история, ами и с непрекъсната модернизация. Разнообразието от магазини, ресторанти и барове отхвърля скуката. А едно много красиво място, известно още като Водната каскада, е идеалното за романтично преживяване с любим човек. Насладете се на съчетанието от водопади, фонтани, водни огледала и различни водни каскади, които биват цветно осветени през нощта…
Плевен е идеален за посещение през всяко време от годината. Винаги може да се потопите в историята на града. Единствата забележка е, че Водната каскада функционира от април до октомври. Не се чудете, прекарайте малко от идващата пролет в „града на музеите”!

Виж още:

5 интересни места за фото туризъм в България 

5 малко познати но изключително красиви места в Родопите 

5 избрани локации в Пирин 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: