Църквата Свети Пророк Илия е емблематично място за село Дорково. Тя се намира на самия център на селото и още от първи поглед изумява с красивия си вид. Църквата представлява умалено подобие на храм паметника Александър Невски и е с изключително запазена и поддържана архитектура. Църквата е изцяло реновирана през 2018 година.

История на църквата

Строежът на църквата “Св.Пророк Илия” в Дорково започва през 1926г. по инициатива на тогавашния кмет – Ангел Несторов и на свещеника на старата църква “Св.Илия” – Фоти Минов, преселник от село Клепушна, Серско. Част от финансовите средства за строежа на църквата са осигурени от общината. С парични дарения и доброволен труд се включва и цялото население – християни (българи и армъни) и мохамедани. Стоимен Чолев, кмет на Костандово помага с евтино пазарени костандовски майстори. Църквата официално е открита през късната есен 1928г. Освещаването и става по времето на митрополит Максим(Пелов), висш български духовник, митрополит на Пловдивската епархия (1906-1938г.) До 1931 г. в дорковската църква продължава да служи отец Фоти Минов.

Църквата Свети пророк Илия в Дорково
Църквата Свети пророк Илия в Дорково

Архитектурният проект

на храма е изготвен от младия архитект Костадин Тодоров Мумджиев (1892-1946г.). Планът на “Св.Пророк Илия” е умалена архитектурна форма на катедралата “Св. Александър Невски” в София. Църквата в Дорково е кръстокуполна с изградена към нея камбанария (с две камбани – голямата камбана е дарена от Щерьо Караманов) и една апсида на изток. Размерите и са: дължина 26м., шир. 13м. и вис. 20м., застроена площ 265кв.м. Централния купол е ясно изразен чрез четири полукръгли свода. Източната страна на наоса завършва с олтар с един престол, а западната – с емпория.

Църквата Свети пророк Илия в село Дорково
Църквата Свети пророк Илия в село Дорково

Вътрешната украса 

силно впечатлява посетителите на храма. Иконостасът е с елементарна дърворезба. Центърът на най-горния пояс е зает от Тайната вечеря, фланкирана с икони а под него следва ред от икони, подредени от двете страни на олтарната врата. Монументалната живописна украса на църквата съблюдава основните драматични условия на източния православен канон: куполът представлява общата космогоническа идея за началото и края на света. На северната стена на наоса са Светите братя Кирил и Методий. На западната стена в дясно е представена Св.София с трите си дъщери – Вяра, Надежда и Любов, а на лявата Св.Варвара, Св. Параскева и Св.Неделя.

Текстът е любезно предоставен от г-жа Величка Мацанова.

Виж още:

Крепостта Цепина – една от последните твърдини на Деспот Слав 

Парк Бърдоландия – една страхотна забава за цялото семейство 

Велинград – какво да разгледаме около СПА столицата на Балканите

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: 

Оферти за настаняване в Родопите

Разгледай страхотни места за настаняване в Родопите и резервирай сигурно и удобно тук...