Добре дошли в област Варна – перлата на българското черноморско крайбрежие! Тази област е известна не само с красивите си плажове и привличащата морска обстановка, но и със своите национални туристически обекти, които носят в себе си богатството на историята и културата на региона.

  • Регионален исторически музей

В град Варна се намира Регионалният исторически музей, който представлява историческото богатство на региона. Тук посетителите могат да се запознаят с богатото археологическо наследство, етнографски експозиции и множество исторически артефакти. Музеят разкрива историята на Варна и околните места, проследявайки различни цивилизации и култури, които са оставили своя отпечатък в региона. Тук се съхранява най-старото златно съкровище на света! 

  • Военноморски музей

Военноморският музей във Варна предлага уникален поглед върху морската история на България. Посетителите имат възможността да се запознаят с различните аспекти на военното морско дело, както и с морските традиции и достижения на страната. Изложбите в музея включват модели на кораби, оръжия, фотографии и интерактивни експозиции, които ще ви отведат на увлекателно пътуване из историята на военноморската общност на България.

  • Парк-музей “Владислав Варненчик”

Едно от най-популярните места за посещение във Варна е Парк-музей “Владислав Варненчик”. Този чудесен парк-комплекс съчетава природата с историята. В сърцето на парка се издига впечатляващият паметник, който е символ на битката при Варна.която играе важна роля в историята на България.Посетете музея и разгледайте забележителна експозиция, докато се запознаете с героичната история на Владислав Варненчик.

Открий страхотни места за настаняване наоколо и резервирай на най-добрите цени тук:

Booking.com
  • Римски терми

Варна ни пренася в една от най-важните исторически епохи – Римската империя. Римските терми във Варна представляват древни бани, които са запазени до днес. Те разкриват изкуството на римската архитектура и термалните бани, които били от значение за древните римляни. Посетителите могат да разгледат различните помещения, мозайки и артефакти, които проследяват живота и културата по време на Римската империя. Римските терми са най-голямата римска баня на Балканите.

Римските терми във Варна
Римските терми във Варна
  • Аладжа манастир

И накрая, но не по важност, ви представяме Аладжа манастир – светилище, вписано в скалите на Варненското плато. Това място открива пред посетителите една неповторима смесица от природна красота и духовна атмосфера. Скалните обиталища, каменните стълби и изваяните фигури придават изключително мистичен вид на мястото.

Аладжа манастир
Аладжа манастир

Това са само някои от националните туристически обекти в област Варна. Регионът е богат на история, култура и природни красоти, които заслужават да бъдат открити и изследвани. Има още много места за посещение в област Варна, включително Музеят на мозайките в град Девня. Посещението на тези забележителности ще ви позволи да се насладите на богатството и разнообразието на туристическото наследство на България.

Открий всички 100 национални туристически обекта на нашата интерактивна карта:

Показване на 1 - 7 от 7

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: