Пещерите в България са над 5000 и всяка от тях впечатлява с уникалност и неповторимост. Ако си падате по пещерния туризъм то определено България е рай за вас. В тази статия събираме информация за 5 от най-красивите и впечатляващи /според нашето скромно мнение/ пещери в България. Ето ги и тях:

№ 1

Магурата

Тя е първа в нашата класация заради забележителните праисторически стенописи в една от залите. На възраст между 10 000 и 8 000 години, те изобразяват танцуващи жени, ловци, инструменти, звезди, растения и животни. Тук са открити и кости на много праисторически животни, включително пещерни хиени, пещерни мечки, видри и вълци. Пещерата Магура е в част от списъкът на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Открий перфектни места за настаняване в региона, който те интересува тук:

Booking.com
№ 2

Деветашката пещера

Може би най-известната и посещавана пещера в България. В нея е снимана дори и холивудска продукция!Това е грандиозна карстова пещера в Северна централна България, близо е до град Ловеч. Наричана още Окната и Маарата, пещерата е известна със седемте дупки в тавана. Това позволява слънчевата светлина да прониква, осветявайки интериора. Тази комбинация от подслон и изобилие от налична светлина е причината хората непрекъснато да обитават Деветашката пещера през цялата праистория. Най-старите доказателства за човешко присъствие датират отпреди 70 000 години. Сега пещерата е убежище за колония от над 30 000 прилепа, около 30 вида други бозайници и над 80 вида птици.

Деветашка пещера
Деветашка пещера

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

№ 3

Проходна или “Очите на бога”

Проходна стана изключително известна с разрастването на социалната мрежа Инстаграм и със скоковете с бънджи, които можете да правите там. Разположена на 2 километра от Карлуково в Северна централна България, пещерата Проходна е една от най-големите и достъпни пещери в България. Това е основна атракция в Карлуковското дефиле, една от най-големите карстови зони в страната, разположена в геоложкия парк Искър-Панега. Пещерата Проходна е тунелна пещера с дължина 262 метра, което я прави най-дългата по рода си в България. Във всеки край има два входа, съответно Големия вход и Малкия вход. Първият е висок не по-малко от 45 метра – най-големият пещерен свод в България. Двете дупки са във форма на очи, от където идва и името на пещерата. 

Пещера Проходна
Пещера Проходна
№ 4

Леденика

Една от най-известните пещери в България, пещерата Леденика, е популярна дестинация още от откриването й през 1961 г. Пещерата се намира в Стара Планина и е една от по-малките пещери в България, дълга около 350 метра. И все пак се състои от десет различни галерии, едната от които има малко езеро. Леденика е уникална за посещение, защото има по-ниски температури от повечето други пещери на Балканите. Това води до образуването на ледени сталагмити и сталактити през зимата. Това изобилие от красиви ледени висулки обяснява името на пещерата. 

Пещера Леденика
Пещера Леденика
№ 5

Дяволското гърло

Близо до границата с Гърция в Южна България се намира пещерата Дяволското гърло. Намира се на около 2 километра от град Триград в Триградското ждрело. Тази пещера е за различна от всички други български пещери, защото в нея няма пещерни образувания. Това не е пещера с коридори и зали. Тя е от така наречените “пропастни пещери” , където водата от река Триград се спуска в дълбоко дере. Това е Дяволското гърло, с височина 42 метра, най-високият подземен водопад на Балканите. Влизането в пещерата е възможно само с екскурзовод, който ще преведе посетителите през направени от човека зали и стълби до водопада. Пещерата е свързана с много легенди – твърди се, че тук Орфей е слязъл в подземното царство да търси Евредика. Местните хора разказват, че водата падаща от водопада отива някъде из недрата на земята и паднали предмети не излизат никога или след дълго време – още един факт подклаждащ зарлични легенди и сказания витаещи около мястото… 

Дяволското гърло
Дяволското гърло

Виж още:

5 интересни места за фото туризъм в България 

5 малко познати но изключително красиви места в Родопите 

5 избрани локации в Пирин 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: