Стара планина е планина изпълнена с природни и културно-исторически забележителности. В нейните дебри се крият много красиви и пълни с история места. В тази статия ние от @feel_bulgaria избрахме 5 от тях, които определено си заслужава да се видят!

№ 1

Скален мост „Крали Маркова дупка“

„Маркова дупка“ или „Крали Маркова дупка“ е скален мост с височина 28 метра. Разположен е в южната част на биосферния резерват „Стенето“ в Средна Стара планина. „Маркова дупка“ представлява пещера в последен стадий на развитие. По-голямата част от варовиковите й стени са разрушени под въздействието на водата и изветрянето и е останал само нейният вход. В момента „Маркова дупка“ е проходна пещера или скален мост. До пещерата се стига за около 3 часа от хижа „Амбарица“.

 

Booking.com
№ 2

Връх Ботев

Ботев е най-високият връх в Стара планина и се нарежда сред първенците в България със своите 2376 метра височина. Представлява обширно пасище с гранитна основа, страдащо от ерозия. На връх Ботев са изградени метеорологична станция и радиорелейна и телевизионна станция, коята покрива с телевизионен и радио сигнал над 65% от територията на България. Най- краки маршрут е от местността Паниците до хижа „Рай“ и отнема около 6 часа.

Връх Ботев
Връх Ботев

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

№ 3

Водопад „Райското пръскало“

Райското пръскало е най-високия постоянно течащ водопад в България и на Балканския полуостров. Височината му е 124 метра. Образуван е от водите на Пръскалска река. Водопадът се намира в Централната част на Стара планина в подножието на връх „Ботев“. Райското пръскало принадлежи към резерват „Джендема“. Близо до водопада се намира хижа „Рай“. Райското пръскало понякога е наричано неправилно Калоферско пръскало или Голям Джендемски водопад, но това са имена на друг водопад, който е много труднодостъпен.

Райското пръскало
Райското пръскало

ВИЖ ОЩЕ: 5 от най-красивите водопади в България 

№ 4

Природен парк „Небесните пасбища“- Осиковица

Небесните пасбища се наират в центра на предбалкана в село Осиковица, разделено на 6 махали. Всяка махала има своя собствена красота, като през различните сезони имат своето очарование. В границите на парка се намира храм „Св. Василий Велики“. Може да се види и връх Острома. Небесните пасбища не е само необикновено място, съхраняващо природни блага, но също така пресъздава редица приказни светове, като например, можете да се срещнете с Мечо Пух, да се изкачите по стъпалата към Рая, да минете по Седемте моста на любовта и още мого други. Всичко това е реалност благодарение на д-р Васил Ангелов, който преди години превръща своите земи в хармонично място, достъпно за всички хора и то напълно безплатно.

№ 5

Крепост Царевец

Това е уникално място, на което чоек може да се срещне и запознае с миналото и историята на България. Крепоста се намира на едноименния хълм в старата част на Велико Търново. Най- голямата атракция на Царевец е нощният аудиовизуален спектакъл „Звук и светлина“. Ще се удивите от величието на реконструирания царски дворец с неговите тронна зала, дворцова църква и царски покои. От крепостта Царевец са управлявали царее Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.

ВИЖ ОЩЕ: 5 крепости, които трябва да посетите 

Крепостите в България - Царевец
Крепостите в България – Царевец

ВИЖ ОЩЕ:

5 забележителности в Родопите 

Почувствай България с Весела Христова

Велико Търново – градът на царете 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: