Велико Търново е град, разположен в северната централна част на България и често е наричан „градът на царете”. Река Янтра „танцува“ между старата и новата част на града и за да преминете от едната към другата, ще трябва да преминете през очарователен мост, построен във възрожденски стил. Този град е неописуемо богат на история; има много музеи, крепости и както исторически, така и религиозни паметници. Ако сте фен на историята, имаме добри новини за вас – този град ще ви впечатли с богатите си исторически ценности. Този малък град е известен като столицата на Второто Българско царство и неговата невероятна и перфектно запазена архитектура е изключително привлекателна както за чуждестранни, така и за местни туристи. 

Открий страхотни оферти за настаняване в района на Велико Търново тук: 
Booking.com

Има много какво да се види във Велико Търново – ако сте турист, който иска да изследва чудесата на българската кухня, ще можете да опитате едни от най-добрите традиционни български ястия. Списъкът с забележителности, които си заслужава да видите във Велико Търново е дълъг, но нашият екип от Feel Bulgaria реши да посочи някой от тях, които не бива да пропускате. Ето ги и тях: 

№ 1

Крепостта Царевец

Крепостта Царевец се намира във Велико Търново и е разположена  на хълм със същото име като крепостта. Тя е била основната крепост през Втората българска държава и най-ранните свидетелства за нейното създаване датират от 4 век.

Крепоста Царевец - твърдината на втората Българска държава
Крепоста Царевец – твърдината на втората Българска държава

Крепостта има три входа, основният е от източната страна на хълма и за да влезете в Царевец, ще трябва да преминете през огромна каменна порта. Цялата крепост е заобиколена от масивни и дебели стени, които достигат почти 4 метра височина. В центъра на хълма е позициониран дворец, който включва кралска жилищна част, дворцова църква и тронна зала. В югоизточната част на хълма е мястото, където се намира Балдуиновата кула и има доста интересна история, която ще разберете на място. 

 

№ 2

Патриаршеската катедрала “Св. Възнесение Господне”

Патриаршеската катедрала “Свето Възнесение Божие” също се намира на хълма Царевец и е била седалище на патриарха на България. Тя е построена през 11 век, и е съществовала докато е била разрушена през последното десетилетие на 14 век. На върха на късноримския храм е реконструирана катедралата през 1980-те. Той е доста богато декориран както от външна, така и от вътрешна страна и е доста популярна атракция сред туристите. Това е едно от онези места, които ви карат наистина да оцените изкуството и архитектурата.

Патриаршеската катедрала във Велико Търново
Патриаршеската катедрала във Велико Търново

№ 3

Паметника на Асеневци

Без съмнение това е най-посещавания паметник в град Велико Търново . Той е посветен на династията на Асеневци (която се състои от четирима владетели) и е построен през 1985 г., което е точно 800 години след като братята Асен и Петър са седнали на трона. Този паметник символизира възхода на средновековна България и е едно от най-привлекателните места за туристи, не само заради масивния исторически паметник, но и заради великолепната панорамна гледка към град Велико Търново и околната природа. Това е задължително място за посещение, където можете просто да се отпуснете и да се насладите на прекрасната гледка.

Паметника Асеневци във Велико Търново
Паметника Асеневци във Велико Търново

ВИЖ ОЩЕ:

5 уникални крепости, които да посетиш в България

100-те национални туристически обекта: Област Велико търново 

5 паметника в България, които трябва да видиш 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: