България е жизнена и разнообразна страна. Тук има множество туристически атракции, които радват всички пътешественици. България може да се похвали с множество музей, които са живи икони на историята и наследството от отминали епохи. Разгледайте тези емблематични места и станете свидетели на безброй разнообразни експонати… В тази статия ви представяме 5 изключително инстересни музей, които определено трябва да посетите в България. Ето ги и тях: 

  1. Националния исторически музей

Разбира се започваме в перлата на музейте в България – Националния исторически музей. Основан през 1973 г., Националният исторически музей в София е един от най-забележителните български музеи, които човек може да разгледа. Помещавайки повече от 650 000 експоната от различни видове и категории, този музей изобразява историята и наследството на страната. Заедно с картини, скулптури, артефакти, оръжия, амуниции, рокли и прибори. 

Открии места за настаняване в София с нашата интерактивна карта: 

Booking.com

2. Плиоценският музей в село Дорково

Един изключително малко познат музей в България, който обаче е изключително интересен и уникален. Палеонтологичното находище край с. Дорково, община Ракитово, е най – голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис от периода на късния плиоцен отпреди 4-4.5 милиона години.

Палеонтологичното находище край Дорково е уникално, защото:

  • То е от късния плиоцен, а находища на мастодонти от този период в Европа не са открити. Има находища от ранен плиоцен. В този смисъл е запълнена празнина в научните изследвания.
  • Тук е намеренонай- голямото струпване на костен материал на едно място.
  • То се намира на кръстопът- между Европа, Африка и Азия и дава информация за миграцията, еволюцията и връзките на животинските видове.
  • Тук през 1985-87 година е проведена първата смесена палеонтологична експедиция Изток – Запад, с което е пробита Желязната завеса по време на периода на Студена война през 20век.
Палеонтологичното находище край с. Дорково
Палеонтологичното находище край с. Дорково

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

3. Етнографски музей на открито „Етър“

Разположен в северната част на Природен парк “Българка”, това е едноуникално място. Етнографският музей на открито показва различни артефакти и предмети, свързани с обичаите, традициите, културата и етоса на България. Основан през 1964 г., това е един от задължителните музеи, които всеки трябва да види, който не само показва предмети, но и помещава много занаятчийски работилници и магазини. Идеално място за разходка през пролетта и есента

Етъра в Габрово - идея за разходка през пролетта в България
Етъра в Габрово – идея за разходка през пролетта в България

4. Националния природонаучен музей

Един от най-големите музеи в България, Националният природонаучен музей се намира до Руската църква в София. Сред експонатите му ще откриете препарирани бозайници, безгръбначни, птици и насекоми, както и безброй минерални видове. Музеят  е основан през 1889 г. и в момента е под надзора и управлението на Българската академия на науките.

5. Музей на социалистическото изкуство

Представяйки историята на комунистическата епоха в България, Музеят на социалистическото изкуство е още една прекрасна туристическа атракция в нашата родина. На открито, разпрострящо се над 7500 кв. м място са изложени много фигурки и скулптури, свързани с българското социалистическо управление. Има вътрешен магазин за сувенири и видеозала, в която се прожектират документални филми.

ВИЖ ОЩЕ:

5 минерални курорти в България, които са перфектни за почивка 

Архитектурата на София – какво да разгледаме в красивата столица на България 

5 забележителности, които да видиш във Витоша 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: