Архитектурата на София е поразителна… И не само… Столицата е прекрасно и изключително интересно място за посещение, и предлага множество възможности за културен, архитектурен, гурме и дори природен туризъм. Ето защо нашият екип от Feel Bulgaria реши да направи списък с някои от най-популярните архитектурни атракции в града – за да можете да се възползвате максимално от времето си в София и да му се насладите по оптимален начин.

№ 1

НДК – Националния дворец на културата

Открит през 1981 г. при честване на 1300-годишнината от основаване на българската държава, НДК е най-големият конферентен и изложбен център в Източна Европа. Ежегодно той е домакин на повече от 300 събития, като конференции, международни конвенции, концерти, музикални и филмови фестивали, театри и всякакви изложби. С други думи, независимо от времето на посещението ви в София, винаги ще можете да видите нещо вълнуващо в двореца на културата. Там се помещават и почти хиляда монументални произведения на изкуството, като стенописи, картини, скулптури и много други. Околността на двореца е спокоен парк с много красиви фонтани, където можете просто да се отпуснете с чаша кафе, докато се възхищавате на красотата на архитектурния шедьовър на изкустото.

НДК София
НДК София
Открий страхотни места за настаняване в София тук: 
Booking.com
№ 2

Катедралата Александър Невски

Сред забележителностите в София няма как да не поставим на второ място уникалната катедрала Александър Невски. Катедралата в неовизантийски стил е една от 50-те най-големи християнски църкви в целия свят. Това е кръстокуполна базилика, която е висока 45 метра, а камбанарията е висока над 50 метра. Куполите са позлатени, а християнският храм има 12 камбани, които произвеждат уникален звън. Интериорът на църквата също е поразително красив. Част от украсата включва италиански мрамор, а на един от куполите има Господната молитва, изписана със златни букви. Александър Невски е изключително произведение на изкуството, което не бива да пропускате да видите през всеки сезон от годината.

Забележителностите в София - Александър Невски
Забележителностите в София – Александър Невски
№ 3

Руската църква в София

Още един архитектурен шедьовър в София. Известна още като църквата на Свети Николай Чудотворец, архитектурният шедьовър е построен в началото на 20-ти век. Намира се в централната част на София и е Руска православна църква. Проектиран е от руски архитект и е построен във възрожденски стил, известен предимно в Русия. Стилът на религиозния храм е подобен на московските руски църкви от 17 век. Както екстериорът, така и интериорът са незабравими. От външната страна има куполи, покрити със злато, а отвътре има уникални икони, които са рисувани от същата група художници, рисували интериора на катедралата “Свети Александър Невски”. Църквата определено е дестинация, която трябва да посетите и можем да гарантираме, че тя ще остави постоянен и приятен спомен, който ще се появи всеки път, когато си мислите за София.

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия каталог…

№ 4

Народният театър “Иван Вазов”

Разположен в центъра на града и заобиколен от градската градина, Народният театър Иван Вазов е най-големият театър в България и едно от най-значимите културни богатства на страната. Създаден е в началото на 20-ти век и бомбардировките над София причиняват сериозни щети на сградата по време на Втората световна война, но за щастие, театърът е ремонтиран няколко години след края на войната. Туристите са привлечени не само от невероятните представления, които се провеждат в сградата, но и от очарователната архитектура и изключително спокойната и релаксираща атмосфера около театъра. Това е едно от най-символичните места на София.

№ 5

Храм ротонда “Св. Георги”

Смята се, че червената тухлена ротонда, кръстена на Свети Георги, е най-старата сграда в столицата на България и стои сред руините на древни римски сгради. Освен очарователния архитектурен дизайн и перфектното съхранение, църквата е известна и с невероятните стенописи в средния купол, някои от които датират от 6-ти век. Тази църква е чудесен начин да надникнете в древността и със сигурност ще ви очарова. Това е изключително популярна дестинация сред туристите и местните жители и е задължително място за посещение в София.

ВИЖ ОЩЕ:

5 уникални тракийски светилища, които да разгледаш в България 

5 от най-красивите български реки 

Бургас – какво да видим в красивия ни черноморки град 

 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: