Тракийски светилища по нашите земи се срещат много. Земите ни са населявани от древния тракийски народ и следите за това са пръснати из цяла България. В тази статия ви запознаваме с 5 от най-впечатляващите тракийски светилища останали по нашите земи и до днес. Ето ги и тях:

1. Белинташ

Тракийското светилище Белинташ се намира в сърцето на Родопите. Скалното образувание носи следи от човешка дейност. Предполага се, че това е култов обект, който датира от енеолита и се е използвал за място, където местните са изпълнявали ритуали. Допуска се възможността, че по времето на траките, светилището е било посветено на бог Сабазий. Отделни части от скалната повърхност наподобяват карта на звездното небе и исполинска фигура на легнал по корем лъв. Природата, която заобикаля това особено място е не по- малко впечатляваща. Заслужава си да посетите тази забележителност, а редките и защитени видове птици, които гнездят наоколо, несъмнено ще бъдат ваш спътник по време на обиколката!

Открий страхотни оферти за почивка в Родопите тук: 

Booking.com

2. Бегликташ

Бегликташ е друго тракийско светилище, намиращо се в близост до черноморския град Приморско. Полите на Странджа, които обвиват мястото, правят обстановката още по-приятна. Счита се, че точно от Бегликташ, траките са отдавали своята почит на Бога – Слънце и Богинята – Майка. По скалната пътека е изсечен скалният трон на Бога, откъдето се открива гледка на 360 градуса. Точно отсреща се намира и „Стъпката на Богинята”. Бегликташ е една от най-посещаваните атракции от този тип. Светилището има своя собствена енергия, която и най-предубедения посетител би усетил…

Неолитно каменно светилище Бегликташ
Неолитно каменно светилище Бегликташ

3. Перперикон

Перперикон, който представлява огромен скален масив, е наричан още Древният свещен град. Това е поредното място, откъдето траките са поднасяли дарове на своите Богове и са изразявали своите желания. Изсечените части загатват за сложна религиозна церемония. Тук е открито и тракийско завещание, което носи спомена за бога на виното – Дионис. Повод за гордост е, че Перперикон е най-големият мегалитен паметник на Балканския полуостров. А регистрираните посещения надхвърлят 100 000 годишно.

Перперикон
Перперикон

4. Тракийското светилище при село Татул

Над село Татул, област Кърджали, се извисява поредното величествено светилище от времето на траките. Върхът на скалния масив представлява пресечена пирамида. Има и оформен кръг от олтари, които потвърждават за извършвани жертвоприношения. Вярва се, че това е още едно от местата, където траките са изразявали своите почит и обич към Бога Слънце. Според митологията, тук са погребани и телата на прочутият певец Орфей и тракийския цар Резос. Неслучайно светилището е избрано за едно от 10-те чудеса на България.

Тракийско светилище в село Татул
Тракийско светилище в село Татул

5. Тракийското светилище „Глухите камъни”

Дълбоки проломи прорязват няколко огромни скални масива. А гледката, която дава отлична видимост към всички посоки на света, е повече от впечатляваща. Светилището е забележително и с тайнствеността, която притежава. Траките, изповядвали се от тук, са смятали, че този, който се изкачва все по-нагоре по стъпалата по посока на небето, в един момент престава да бъде човек –докоснат от лъчите на слънцето, човекът прониква в друго пространство. Разказват се още много истории и легенди, които бихте усетили само с присъствието си…

Вижте още:

5 страхотни локации в Рила 

5 малко познати забележителности в Родопите

Село Дорково – непознатото бижу на Родопите 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: