Реките в България са красиви и животворни. Водата е нещото без което не можем… И макар да я приемаме за даденост, научно е доказано, че няма живот без вода – няма вещество¸, минерал, полезно изкопаемо, живо тяло, чийто състав да не съдържа вода. От философска до химична и биологична гледна точка ние сме зависими от този дар на природата. Водата е уникална, а както знаете капка по капка – вир, вир по вир – язовир. В тази статия ви представяме 5 от най-живописните и важни за България реки. Ето ги и тях…

1. Марица

Много от географските първенци на Балканския полуостров са български и река Марица не прави изключение в тази тенденция – тя е най-пълноводната река на Балканите. Реката извира от рилските Маричини езера. Пътят й преминава през Горнотракийската низина¸след което се влива в Егейско море. Най-пълноводната българска река е най-значима за град Пловдив. Марица може да се похвали с около 100 притока, сред които са Чепинска река, Въча, Луда Яна, Тополница. Пролетният сезон е най-подходящ за посещение на някои от красивите брегове на Марица.

Река Марица
Река Марица
Booking.com

2. Огоста

Огоста неслучайно е наричана „най-златната” река. И вие бихте я определили по този начин, след като я видите. Всъщност реката е приток на Дунав. Река Огоста се влива в едноименния язовир, който е втория по големина у нас. Може да видите редицата открити „златнини”, които са причина реката да е известна като „златната”, ако се намирате във Враца или Монтана и техните околности. Интересен факт е, че Огоста е запазила името си още от римско време.

Река Огоста
Река Огоста

3. Дунав

Няма как да пропуснем и величествената река Дунав, която е такава във всяко едно отношение. Освен, че е от изключително икономическо значение за страната ни, защото все пак е втората по големина в Европа, тя е и необятно природно богатство. Водейки началото си от планината Шварцвалд в Германия, Дунав преминава през 10 държави, докато се влее в Черно море. Разказите за многобройните войни и хъшове преминавали Дунава поддържат историята й жива. А бъдещето й е гарантирано от непрекъснато движещите се кораби, които осъществяват важни търговски връзки.

Реките в България - Дунав
Реките в България – Дунав
Последвайте ни в социалните мрежи:

4. Камчия

Водното богатство на Североизточна България е изключително скромно, но река Камчия е част от тази територия. Реката образува живописен пролом, носещ името Луда Камчия. Проломът е колкото красив,толкова и дълбок, дълъг, с много меандри и стръмни склонове. Скалната му композиция образува така наречените Чудни скали. Тъй като Камчия се намира в близост до Черноморието, много туристи предприемат разходка с лодка на път към морето!

Река Камчия
Река Камчия

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

5. Арда

Арда, вторият по големина приток на река Марица, е също толкова красива. Реката преминава през областите Смолян, Кърджали, Хасково, а след това и през Североизточна Гърция. Арда е първенецът на Родопите. Каньона на река Арда пък набира все по-широка популярност сред любителите на фотографията. Природата по дължината на реката е много добре опазена, а около Кърджали се оформят красиви меандри. Освен това има много малки, но автентични села, разпръснати по бреговете на Арда.

Река Арда
Река Арда

Виж още:

5 интересни места за фото туризъм в България 

5 малко познати но изключително красиви места в Родопите 

5 избрани локации в Пирин 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: