Град Пловдив е разположен в южната част на централна България и е разделен на две части от река Марица. Това е един от най-старите градове в света – първите доказателства за неговото създаване са от 6000-5000 г. пр. Н. Е. Огромна част от останките от древни времена са перфектно запазени, което позволява на туристите да се пренесат назад във времето.

На територията на града

има над 200 археологически обекта, 40 от които са с национално значение и удивителните забележителности не спират до тук – градът може да предложи на туристите множество уникални музеи, включително археологическия музей и Пловдивския регионален исторически музей. Броят на религиозните храмове също не е малък и всеки един от тях е очарователен по свой начин и си заслужава да бъде посетен. Местата, които си заслужават в Пловдив са много, но за да ги представим всички ще трябва да напишен цял каталог а не статия в блог, затова решихме да се спрем на 5 от най-популярните и атрактивни места в древния град. Вижте кои са те: 

№ 1

Старият град на Пловдив 

Това е малка част от град Пловдив, която е съхраненила архитектурата от близкото минало и нейният ренесансов стил е много автентичен и привлекателен за туристите от цял свят. Старият град се намира под три от хълмовете на Пловдив и е изключително популярна дестинация не само за любителите на културата и архитектурата, но и за хората, които се интересуват от традиционната българска кухня. Има десетки уникално декорирани ресторанти и бирарии, а тесните улички го правят идеален за фото туризъм и разходка с любим човек. 

№ 2

Античния театър

Това е един от символите на град Пловдив. Театърът е перфектно запазен, въпреки, че датира от първи век след Христа. Човекът, който остава зад този архитектурен шедьовър, е император Домициан. Театърът е не само паметник на културата и забележителност в града – това е и място, където се провеждат множество музикални събития. Интересен факт за скорошното използване на античния театър е, че церемонията по награждаването на Международната олимпиада по информатика за двадесет и първи век се проведе в същия този театър.

№ 3

Църква на Света Богородица

Друга популярна дестинация, разположена в стария град на Пловдив, е църквата “Света Богородица” и тя всъщност е на един от шестте хълма (Небет тепе). Това означава, че след като посетите този християнски храм, не само ще бъдете очаровани от архитектурата и произведения на изкуството в църквата, но и ще станете свидетели на невероятната гледка към града.

№ 4

Арт галериите на Пловдив

Ако сте любител на изкуството, със сигурност Пловдив ще ви допадне. Тук ще можете да намерите повече от 40 художествени галерии на територията на града, всяка уникална по свой начин.Най-голямата и внушителна е  Градската художествена галерия на Пловдив, заради невероятната архитектура на самата галерия и второ, защото ще можете да видите повече от 5000 произведения на изкуството, които галерията притежава. 

№ 5

Тепетата 

Хълмовете на Пловдив, известни като „Тепета“, са символът на античния град. На територията на града има шест хълма и те са не само геоложки феномен, но и доста привлекателно място за хората, посещаващи града. Всеки от тях предлага изключителна гледка към града, както и спокойна атмосфера за разходка по време на златния час или бира, докато се наслаждавате на невероятната гледка.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: