В нашата рубрика “Почувствай България със…” днес ви запознаваме с изключително вдъхновяващата пътешественичка Теодора Валентинова. Ето какво споделя Теодора за себе си и за страстта да открива и споделя красотите на България със своята аудитория в Инстаграм…

Привет! Казвам се Теодора и най-голямата ми страст е фотографията, която чудесно си пасва с любовта ми към планината и желанието ми да покажа красотите на България през моите очи. Бродила съм в пек, в порой, в мъгли и дори в бури с градушки, но никога нищо не ме е спирало да се радвам на тази магия във високото. Също така съм голям фен на макро фотографията. Обичам да експериментирам в снимането и да разказвам историите си към всеки кадър. Смятам, че природата е най-голямото богатство и лечител в същото време. Дали ще разперя поглед в далечния простор или ще надникна в малкия свят на буболечките, за мен магията е еднакво внушителна!

Ето и няколко страхотни местенца, които Теодора споделя с нас. За още страхотни идеи за разходка последвайте Теодора в Инстаграм – @t_vallentinova  

1. Местност “Мента”

Там, по пътя за Юндола – Велинград, сгушена по поречието на река Яденица, се намира една уникална малка местност, наречена „Мента“. Това планинско райско кътче е сътворено малко над възрожденското село Голямо Белово, което се разпростира между Рила, Родопите и Средна гора. Изключително красиво направено всичко, сякаш е излязло от стара българска приказка. А след разговор с местен разбрахме, че се работи по разширяване на този кът за отдих. След преминаване на моста, ще откриете дървени пейки и масички, обособено барбекю и шкафче, в което всеки оставя по нещо – олио, подправки, дървени въглища. Чудесно е дори за деца да поиграят сред природата.

Последно добавено в нашия каталог…

2. Водопад Рилска Скакавица

Рилска Скакавица или само Скакавица, е името на най-високия водопад в планина Рила. Намира се в Национален парк Рила. Водопадът е разположен на река Скакавица в Скакавишката долина в подножието на източния склон на връх Кабул, Северозападна Рила. Той се намира на 1950 m надморска височина, а височината, от която пада водата е 70 m. Скакавица е основен туристически обект в областта. Това се дължи на вековните гори от бяла мура, които го заобикалят. Разходката до него е лека и приятна, водопадът се вижда от далече в долината, а малко преди него има лека денивелация и трасето е основно каменисто. Съветвам да стъпвате внимателно и да си гледате в краката.

Водопад Рилска Скакавица - снимка на Теодора Валентинова
Водопад Рилска Скакавица – снимка на Теодора Валентинова

3. Тевното езеро и Пирин

Пирин е една от най-красивите и достолепни планини в България.
Славяните са наричали планината Перун или Перин на името на върховния си бог. Коренът на името се свързва още с тракийската дума „перинтос“, която означава скала, както и хетската дума „перунаш“.
Предпочитана като локация, планината не е от най-леките за преходи. Каменистите й терени са истинско изпитание за волята и физическите способности на планинарите, но пък гледките й карат всеки да се влюби в нея. Винаги съм казвала, че Пирин дава най-сърцатите “награди” за упоритите туристи.
Споделям малко кадри от Тевно езеро и спокойствието, което ми донесе, притихнала край него преди и след залез слънце.

Открийте страхотни места за настаняване в Банско на нашата интерактивна карта…

Booking.com

4. Пещера Свинската дупка

Пещера Свинската дупка се намира на около 2.2км северозападно от гара Лакатник. Нейния вход се разкрива в основата висок скален венец, на левия бряг на р. Петренска, Западна стара планина. Според районирането на карста попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон.Входа на пещерата се разкрива в основата на висок скален венец. Попада се в полусветло предверие в което си личат следи от археологически разкопки. От входа се отделя права галерия дълга около 138 метра. На двадесетия метър по централната ос има група сталактони, които разделят галерията на две. Пода е покрит с древен чакъл и суха глина. Средната височина на галерията достига до 3.50м, а на места ширината и е 8м. Липсват вторични образувания. На места само се забелязват дребни цевични сталактити, сталагмити и по рядко повлеци. Ясно си личи в привходните части мразовото изветряне.

5.Екопътека “Петренски дол”

Екопътека “Петренски дол” се намира преди с. Губислав. Маршрутът е лек – подходящ, както за деца, така и за възрастни хора, решили да прекарат време сред природата. Тук е и най-големият вир на Петренска река, чието име носи и пътеката. От началото пътеката минава успоредно на едноименният дол. Този участък тя предлага много места удобни за пикник, палатки, хамаци, плажуване или просто усамотение, далеч от градската суета. Втората половина на трасето е леко изкачване. Опасни участъци няма, но все пак бъдете внимателни. Колкото по-нагоре вървите толкова повече се приближавате към могилата, от която се вижда Гара Лакатник и част от къщичката над заслон „Орлово гнездо” . Това е и крайната точка на екопътеката.

ВАЖНО: Всички снимки и текстове в статията са интелектуално право на Виктория Данева и този уеб сайт е получил разрешението и да ги използва. Използването им без разрешението на автора е нарушение на закона за авторкото право и е забранено! 

ВИЖ ОЩЕ:

Почувствай България с Мария Тарашманова 

Почувствай България със Силвия Стоянова

5 уникални места в Пирин, които трябва да видиш 

 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: 

Оферти за настаняване в района на Пирин планина

Разгледай страхотни места за настаняване в района на Пирин планина и резервирай сигурно и удобно тук...