През последните години се наблюдава ръст на българите, които ползват кредити, за да финансират ваканциите си. Според проучване през 2023 г. се отбелязва повишаване, в сравнение с предходната 2022г.

Този ръст може да се обясни с редица фактори, включително:

 • възстановяване на туризма след две години на ограничения, свързани с COVID-19, много хора са нетърпеливи да пътуват и да се насладят на почивка.
 • цените на пътуванията, включително самолетни билети, хотели и храна, са се увеличили значително през последните години, което прави пътуването по-недостъпно за много хора.

За много от българите единственият вариант да се насладят на приятна почивка през летните или зимните месеци е именно да изтеглят кредит. Кредитните компании все повече улесняват процеса по взимане на пари на заем онлайн, което допълнително ги прави привлекателни. Важно е обаче кредитоискателите да бъдат много отговорни и да възстановяват задълженията си в срок.

Алтернативи на тегленето на кредит за почивка

 • най-добрият начин да финансирате почивката си е да спестите пари предварително. Определете си бюджет и отделете фиксирана сума всеки месец, за да го постигнете.
 • търсене на оферти и промоции. Има много начини да намерите евтини пътувания, като например резервация на полети и хотели предварително, търсене на оферти за пакети и пътуване извън сезона.
 • избор на по-евтини дестинации: Не е нужно да пътувате до екзотични места, за да се насладите на почивка. Има много красиви и интересни места в България и съседните страни, които са по-достъпни.
 • пътуване с приятели или роднини. Споделянето на разходите за пътуване може да ви помогне да спестите пари.
 • пътуване извън пиковия сезон. Цените на пътуванията са по-ниски извън пиковия сезон, така че можете да планирате почивката си за тогава.
  В крайна сметка, решението дали да теглите кредит за почивка е лично. Важно е да прецените внимателно рисковете и алтернативите, преди да вземете решение.
  Освен горните фактори, е важно да се отбележи, че културните норми и нагласи също могат да играят роля в това дали българите теглят кредити за почивка.
Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: