Един кратък 9 минутен филм на изключително авторитетното издание The New Yorker набира изключителна популярност тези дни… хора от цял свят са изумени от невероятният дух, традиции и обичай на Българите… И разбира се има защо! Кукерите са пазители на традициите, на българщината, на доброто… Кукерите са олицетворение на българския дух, на стремежа ни към по-добро и на желанието ни да се пречистим от злото…

Ето и анонсът на The New Yourker за документалният филм, посветен на Кукерите:

Краткият документален филм на Килиан Ласаблиер „Кукери“ за българска традиция, предназначена да прогонва злите духове, е пълен със спиращи дъха, неземни образи и звуци. В целия филм има решителен фокус върху концепцията за наследство. „Ако не вярвате в нещо“, казва един от интервюираните с глас зад кадър, „то не може да съществува“. Традициите оцеляват, като се предават от поколение на поколение, подобно на гените. Това е вярно за Кукери, обичай, който датира от векове, толкова далеч в миналото, че произходът му е неясен.

Кога и къде да видим Кукерите? 

  • Фестивалът “Сурва” в Перник – 27.01.2024 – Уникално събитие, което събира Кукери от цяла България. Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция.
  • град Банско – 01.01.2024 – на центъра в малкото градче сгушено в полите на Пирин можете да видите невероятно шоу всяка година на 1 януари.
  • региона на град Троян – всяка година около Сирни Заговезни
  • “Кукерландия” в Ямбол – от 14 до 17 март 2024 г.

Виж още:

Красотата на Българския фолклор – българските фолклорни области 

5 уникални обичай, които се практикуват в България 

Шиене на феруглица по стар армънски обичай 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: