Област Велико Търново, разположена в централната част на България, е не само красива и природно облечена, но и богата на исторически и културни съкровища. Това е един от най-привлекателните региони в страната, където посетителите могат да се потопят в богатото културно наследство и да се насладят на впечатляващи природни красоти. От древни руини до средновековни крепости, от архитектурни шедьоври до изобилие от исторически музеи – област Велико Търново предлага много на своите посетители.

  • Архитектурно-исторически резерват “Царевец” – гр. Велико Търново

Архитектурно-историческият резерват “Царевец” е най-известното и значимо място за туристи, посещаващи областта Велико Търново. Намиращ се на върха на хълма Царевец, той представлява средновековна крепост.В района на крепостта се намират много исторически паметници, включително църкви, крепостни стени и музей. Посетителите могат да се насладят на разходка из крепостните стени, които водят към върха на хълма и предлага невероятни гледки към града и околните пейзажи.

Велико Търново - крепостта Царевец
Велико Търново – крепостта Царевец
Открий страхотни оферти за настаняване в района на Велико Търново тук: 
Booking.com
  • Регионален исторически музей – гр. Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново предлага на посетителите вълшебно пътешествие из историята на региона. Той разполага с богата колекция от археологически находки, исторически експонати и произведения на изкуството, които доказват богатото културно наследство на Велико Търново и околните местности. Музеят предлага интерактивни експозиции и едно незабравимо пътешествие в миналото.

Veliko Tarnovo - Archaeological Museum

  • Древен град Никополис ад Иструм – с. Никюп, Велико Търново

Древният град Никополис ад Иструм се намира в село Никюп, в близост до град Велико Търново. Това е един от най-добре запазените римски градове в България. Посетителите могат да разгледат форума,запазените улици, градоустройствени елементи и други архитектурни обекти. Това е идеално място за туристи, които се интересуват от римската история и култура.

Никополис ад Иструм
Никополис ад Иструм

 

  • Къща музей “Алеко Константинов” – гр. Свищов, Велико Търново

Къщата музей “Алеко Константинов” се намира в град Свищов и представлява родната къща на известния български писател и общественик Алеко Константинов. Музеят запознава посетителите с живота и творчеството на писателя и предлага уникален поглед върху живота и времето на Константинов. Къщата е великолепен пример за архитектурата от 19-и век и предлага на посетителите възможността да се потопят в атмосферата на минали времена.

Къща-музей Алеко Константинов
Къща-музей Алеко Константинов

Това са само някои от националните туристически обекти, които можете да откриете в област Велико Търново. Други интересни места включват Арбанаси, Килифаревския манастир и много други. Област Велико Търново съчетава в себе си исторически блясък, природна красота и гостоприемство. Тук можете да се потопите в богатото културно наследство, да се разходите из старинните улички, да се насладите на величието на средновековната архитектура и да се научите за важните събития, които са превърнали този регион в исторически значим за България.

Открий всички 100 национални туристически обекта на нашата интерактивна карта:

Показване на 1 - 7 от 7

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: