Сред дивата и красива природа на Родопите, се крие един от най-впечатляващите природни феномени в България – Дяволският мост. Това величествено скално образувание, смятано за един от символите на региона, привлича туристи и любители на приключенията от цял ​​свят. Но зад красивите пейзажи и величествените скали се крие история, обвита в мистерия и легенди.

A beautiful view of the Bridge captured in village Arhavi Kucukkoy, Turkey

Скалният мост се издига на височина от 56 метра над река Арда и се отличава с впечатляващата си архитектура и форма. Ето какво трябва да знаете, ако искате да посетите Дяволският мост.
Как да стигнете до там и къде да отседнете наоколо?

Booking.com

Дяволският мост е достъпен за посещение и е лесен за намиране, макар и да се намира в малко по-отдалечена област на Родопите. Ето няколко начина за стигане до тази забележителност:

  • С автомобил:

Най-удобният начин за стигане до Дяволския мост е с автомобил. Можете да вземете автомобил под наем от най-близките големи градове като Кърджали, Смолян или Пловдив и да последвате указанията към село Ардино и Дяволския мост. Пътят обикновено е добре поддържан, но имайте предвид, че може да има участъци с ограничен достъп или с криволичеща пътна повърхност, особено в по-планинските райони.

  • С обществен транспорт:

Ако предпочитате обществения транспорт, можете да достигнете до село Ардино с автобус от Кърджали или Смолян. Оттам можете да вземете такси или да ходите пеша до Дяволския мост, който е на разстояние от около 10-15 км от селото. Бъдете готови, че в някои случаи общественият транспорт може да е по-ограничен, особено в по-отдалечените райони на Родопите.

Разходка до дяволският мост в Родопите
Разходка до дяволският мост в Родопите
  • С организирана екскурзия:

Много туристически агенции предлагат организирани екскурзии до Дяволския мост и други забележителности в региона на Родопите. Това може да бъде удобен и безопасен начин за посещение на мястото, като ви осигурява транспорт и професионален гид, който да ви покаже най-интересните места. Независимо за кой метод решите да се решите, посещението на Дяволския мост е едно незабравимо преживяване, което ви позволява да се насладите на великолепната природа и мистичната атмосфера на Родопите.

Група от туристи в сърцето на Родопите - туристически преход до Дяволският мост
Група от туристи в сърцето на Родопите – туристически преход до Дяволският мост

Знаете ли, че… Смята се, че мостът е построен върху останките от римски мост, свързващ двата бряга на река Арда. Изграден е от камъни без използването на хоросан, което допринася за неговата здравина и издръжливост.

Легендите за Дяволския мост

Около Дяволския мост витаят много легенди и митове, които придават на това място още по-мистично излъчване. Една от най-известните легенди разказва за това, че мостът е бил изграден от самия дявол. Според легендата, жителите на селата в близост до река Арда се нуждаели от мост, за да пресекат реката и да се предпазят от наводненията. Дяволът се появил пред тях и им предложил да изгради моста, но с едно условие – първата душа, която премине през моста, да бъде негова. Жителите са приели сделката и така е създаден Дяволският мост. Легендата продължава, като твърди, че в определен час лика на дявола се проектира в реката, доказвайки, че той е истинския създател на прословутия мост…

Легендите за дяволския мост
Легендите за дяволския мост

Приключения около Дяволския мост

Самият мост предлага невероятни възможности за приключения и развлечения. Туристите могат да се насладят на разходки вдъхновени от природата, да се качат на върха на моста и да се насладят на панорамните гледки към околната местност. За по-авантюристичните души, скалистите стени на моста предлагат възможности за алпинизъм и спелеология.

Дяволският мост над река Арда
Дяволският мост над река Арда

Дяволският мост не е просто една забележителност, той е живо свидетелство за великолепието на природата и богатството на легендите и митовете на Родопите. Това е място, което привлича туристи и пътешественици със своята красота и мистичност, като ги поглъща в света на приключенията и откритията. Дяволският мост е не просто атракция – той е пътешествие в древността и въображението, което оставя незабравими следи в сърцата на всички, които го посещават.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: