Родопа планина е толкова древна и красива едновременно. Релефът, климатичните условия, растителния и животинския свят тук създават отлични условия за успешното развитие на туризма. В тази статия се осланяме на думите на патриарха на българската литература – Иван Вазов: „Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял България”…

1. Милеви скали

Милеви скали е връх в рида Алабак в Западните Родопи. Скалният връх се хвали с 1593м. надморска височина. Легенди разказват, че скалите носят името на овчаря дядо Миле, бунтовен по характер човек, който оттук призовавал българите на борба с тръбата си, по време на османското владичество. На Милеви скали се издига и забележителният 20-метров паметник в чест на партизаните и тяхното дело след сражението на 4-ти септември 1944г. Скалното образувание, със спираща дъха гледка, е достъпно както за пешеходци така и за автомобили. Пътят, по който се стига с кола до върха е през с. Семчиново, разположено преди дефилето към Велинград. Пешеходните маршрути са няколко – от гара Долене, от с. Варвара, от хижа Кладова и от хижа „Равно боре”. Гледката от върха осигурява видимост на цялата Чепинска котловина, върховете Острец и Арабчал, а при ясно време се белеят и върховете на далечните Пирин и Рила. Тази дестинация е подходяща за пренощуване, пикник или дори просто глътка чист въздух, но в буквалния смисъл на израза. Имайте предвид само, че и в най-горещите летни дни, вятърът тук се усеща, затова винаги носете връхна дреха със себе си!

Гледка от връх Милеви скали в Родопите
Гледка от връх Милеви скали в Родопите

2. Славееви скали

Само на около 5км западно от спа столицата на Балканите – Велинград, се издига скалният феномен „Славееви скали”. От самия връх се открива спираща дъха гледка, която разкрива Велинград като хванат в шепа. Най-отличителната скала е тази, която наподобява полу-венец и бъдете сигурни – няма да я объркате, защото именно от нея се развява трибагреник. Археолози откриват тук интересни разкопки, благодарение на което феноменът е включен в Археологическата карта на страната. Факти доказват, че в миналото мястото е било център на жертвени олтари, ямки за жертвоприношения и други дейности. Маршрутът към Славееви скали е подходящ за всички сезони, с изключение на зимата. Пътеката започва от известната велинградска местност Гергевана, като под самите скали има площадки за почивка. Не се колебайте, отделете час-два за разходка, която ще ви отведе на място, което ще ви зареди с енергия и ще ви даде много положителни емоции.

Открии перфектната възможност за почивка във Велинград тук…

Booking.com

3. Бекови скали

Недалеч от село Равногор, Родопско, се разпростират красивите Бекови скали. Пътят до тук е изключително лек и приятен, а крайната цел си заслужава – живописна гледка, откриваща част от няколко родопски върха и пленителният язовир Въча. Всеки сезон тук е цветна картина, която се превръща в хляб за очите. Скалното образувание е често избирана дестинация от туристи, и това е съвсем естествено, имайки предвид уникалните кадри, които може да заснемете тук. В края на най-високата скала има пейка, която създава една романтична атмосфера. Малко по-назад е изградена и голяма беседка, приспособена за повече хора, така че е отличен вариант да си спретнете обяд сред природата с приятели.

Бекови скали
Бекови скали

ВИЖ ОЩЕ:

5 уникални места, които да видиш в Родопите

Родопската теснолонейка – едно магично пътешествие 

Какво да видим във Велинград и региона 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: