Недалеч от София, скътан в полите на Осоговската планина, се крие привлекателния български град Кюстендил. Кюстендил е административен център на едноименните община и област. Кюстендил смее да се похвали с разнообразна растителност и особено плодородна земя. Географското му положение е повече от благоприятно има важно значение, както за страната, така и за връзката между Европа и Изтока.

Най-добрите оферти за настаняване в региона са тук:

Booking.com

Поначало градът е свързан с минералните извори. На територията на Кюстендил бликат множество минерални извори, които най-често се използват с лечебна цел. Благодарение на това водно богатство, градът се е утвърдил като един от най-добрите центрове на балнеологията и СПА-то. Редица хотели, къщи за гости и вили привличат с водата си и всички СПА- процедури посетители целогодишно. По този начин Кюстендил придобива и важно туристическо значение. Днес все още функционират не малко обществени бани – Чифте баня, Дервиш баня, Алай Баня, включително и Римските терми. Това е природно богатство, с което малко български градове се хвалят.

минерални курорти в България
минерални курорти в България

Но освен да се лекувате, или пък просто да релаксирате в Кюстендил, вие можете да обогатите и познанията си що се отнася до историята на България. Историческият музей съхранява находки от времето на първите обитатели на града – траки и римляни. Това е един от най-старите и най-големите музеи в Европа, в случай че не сте го посетили сте изгубили много! В обхвата на регионалния исторически музей се включват и Къща-музей Димитър Пешев, Емфиеджиева къща-музей, Къщата на Ильо Войвода и Прокопиева къща.

Крепост Хисарлъка / Снимка с авторски права на Todor Bozhinov / Тодор Божинов свалена от Weekipedia/
Крепост Хисарлъка / Снимка с авторски права на Todor Bozhinov / Тодор Божинов свалена от Weekipedia/

Природата и климатът създават отлични условия за пешеходен туризъм в района. Крепостта Хисарлъка е разположена на хълм над града. За нея информацията е сведена до минимум, но при посещение дори и вие ще разберете, че тук е кипял живот през античността и средновековието. Хисарлъка е отличен избор и за любители на фотографията!

Кадин мост в Кюстендил
Кадин мост в Кюстендил

Задължително трябва да се отбиете и през Кадин мост – истински шедьовър на архитектурното изкуство у нас. Ако се вгледате добре ще разпознаете „трите му очи”, в които природата сякаш се оглежда. Малко-известният мост се издига над река Струма, а наред с това открива страхотна гледка към Рила. Водата под него е кристално чиста, което придава още по-голямо въздействие на пейзажа. На това място снимките са меко казано задължителни!

Кюстендил предлага по нещо за всеки – включително и за любителите на екстремните преживявания. Над града се намира Картинг писта Пауталия. Пистата неведнъж е била домакин на спортни състезания, а в комплект със зеленината и чистия въздух се превръща в чудесен избор за забавление, докато сте в града.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: