Разходка около София или къде да се разходя около столицата… Изборът е голям – планина, язовири, красиви екопътеки… Истината е, че София е уникален град, заобиколен от уникална природа! Ето и 5 невероятни места, които ние препоръчваме за разходка около София…

1. Драгалевският манастир

Драгалевският манастир „Успение Богородично”, познат още като „Света Богородица Витошка” се намира но около километър разстояние от известния софийски квартал Драгалевци, в подножието на планината Витоша. Историята разказва, че манастирът е създаден от цар Иван Александър и успява да оцелее след завладяването от османците през далечния XIV век. Природата наоколо е живописна, благодарение на многото букови гори и Драгалевската река, които го заобикалят. А през това място преминава и пътя за хижа „Алеко” и Черни връх. Интересен факт е, че дори Алеко Константинов пише за красотата на този район. Писателят свързва драгалевската гора с „дъх и прохлада”, „омайния шум на пенливия поток и славеите”. Затова няма да сгрешите ако се разходите до православния храм над София, който полите на Витоша успяват да съхранят през вековете!

Booking.com

2. Вазова екопътека

Разположена в живописното Искърско дефиле, Вазовата екопътека е чудесен туристически маршрут за разходка! Екопътеката разкрива много аспекти от красотата на природата. Вазовата екопътека, която е недалеч от София, ще ви отведе до чудния водопад Скакля. Този маршрут прави връзката между гара Бов и село Заселе. Името на екопътеката не е случайно, Иван Вазов редовно е посещавал местността. Известно е че, именно този път го вдъхновява да напише „Дядо Йоцо гледа” и „Из мала Стара планина”. Вазовата екопътека, водеща до невероятния водопад, е повече от подходяща за еднодневна разходка!

Вазова еко пътека
Вазова еко пътека

Последно добавено в нашия каталог…

 

3. Пещера Проходна

Макар и причислена към област Ловеч, пещерата Проходна е недалеч от столицата. Едни от големите й предимства са, че е леснодостъпна и проходима целогодишно. Пещерата е атракция, която представлява естествен скален мост. Има два входа – малък и голям. В тавана има отвори, които заедно с входовете, осигуряват естественото осветление на пещерата. Наричат съвкупността от тези отвори още „окна”. Именно тази „окна”, създава едно необикновено чувство вътре – сякаш над теб има очи, които непрекъснато те наблюдават. Във връзка с това местните наричат тези образувания „Очите на Господ”. Посетете мястото и не забравяйте да се снимате, защото именно в тази пещера са снимани няколко български и чуждестранни филми.

Разходка около София - пещера Проходна
Разходка около София – пещера Проходна

4. Геопарк Искър – Панега

Местността е разположена на входа на град Луковит, който е на 99 km разстояние от София. В този геопарк се намира една от най-красивите екопътеки у нас. Мястото е повече от подходящо за любителите на дивата природа, благодарение на гъстата растителност, наподобяваща джунгла. Над Геопарк Искър – Панега прелитат 128 вида птици, 25 от които са вписани в Червената книга на България. Обектът е идеален за еднодневна разходка!

Геопарк Искар-Панега
Геопарк Искар-Панега

5. Язовир Искър

Само на около 50km от столицата, се намира най-големият български язовир. Язовирът има своя чар през цялата година. Ако решите да го посетите през лятото ще имате перфектната възможност да се позабавлявате на лодка или джет. Но ако се озовете тук през зимния сезон, ще се порадвате на заснежената повърхност, спокойствието и тишината.

Язовир Искър
Язовир Искър

Виж още:

5 уникални язовира, които да видиш 

София – архитектурни забележителности, които не бива да пропускаш 

5 села, които трябва да посетиш 

 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: