Българското село е храм на българщината. За съжаление обаче българското село изчезва. Поради урбанизацията и малките възможности за препитание и развитие на село в последните 20 години се забелязваше трайно преселение към големите градове. В последно време се наблюдава засилен интерес и тенденция младите хора да се завръщат към корените и селата отново започват да оживяват. Има няколко изключителни емблематични и популярни селски дестинации за туризъм, и днес ще ви разкажем за тях в тази статия.

№ 1

Лещен

Лещен е село, сгушено под върховете на Западните Родопи. Селото е част от област Благоевград и е на около 15km от Гоце Делчев. От Лещен се открива уникална гледка към Пирин. Тесните улички, наред със старинните къщи, носят спомена и разказват истории за Българското Възраждане. Автентичният вид на реставрираните къщи пресъздава духа и атмосферата от преди няколко стотин години. Село Лещен е място, където времето е спряло, където превес взимат спокойствието, тишината, природата и историята.

 

№ 2

Ковачевица

Село Ковачевица е разположено на 8km от село Лещен. Ковачевица е поредната скрита красота на Родопите. Старинните къщи, в които допреди два века е кипял живот, привличат туристи постоянно. Интересно е, че в известен смисъл тук къщите и улиците се сливат, защото повечето от тях са направени от едни и същи камъни. Панорамата в селото е не по-малко красива. И неслучайно, в Ковачевица ще се почувствате като във филмите „Мера според мера” и „Мъжки времена”, защото те са снимани именно тук.

Ковачевица
Ковачевица

Открий страхотни места за настаняване на нашата интерактивна карта: 

Booking.com
№ 3

Жеравна

Село Жеравна е разположено в източната част на Стара планина, област Сливен. Жеравна е поредното българско село, запазило духа на миналите векове. Историята на селото разказва, че тук са процъфтявали занаятите и търговията. И освен каменните улици и възрожденски къщи¸ вие може да се натъкнете и на пресъздаването на някои от старите български дейности – тъкане на черги и килими. Всички тези български села от епохата на Възраждането са толкова еднакви, но и толкова различни помежду си, защото всяко носи собствена магия откъм история, природа и архитектура.

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

№ 4

Триград

Родопското село Триград се намира в община Девин, област Смолян. Майката природа разгръща цялата си прелест в околностите на Триград. Реката, която минава през селото, образува красиво ждрело¸ наречено още „Превалетния камък”. Чистият въздух, свежите поляни, иглолистната растителност и изобилието от природни забележителности ще ви очароват по свой собствен начин.

Село Триград - българското село
Село Триград – българското село
№ 5

Орешак

Село Орешак се намира в община Троян, област Ловеч. Това е поредното село, за което се смята, че датира от ранни години. В Орешак се намира и единственото в страната Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата, където са показани творби на съвременни български автори. Хиляди туристи биват привличани и от едно от най-атрактивните събития в района – Празникът на Сливата и сливовата ракия, което се провежда всяка година. За историята тук разказва Троянския манастир, който е съвсем близо. А гледките, които предлага Орешак, ще ви заредят с енергия, вдъхновение и любов към родината.

ВИЖ ПОВЕЧЕ:

5 села, които даваме за пример за развитие и благоустройство 

5 уникални, но малко познати места в Родопите 

5 от най-красивите водопади в България 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: