В тази статия събираме малко информация за уникални български села, които ще ви изненадат с красота, интересни забележителности и иновативност. Всяко българско село е уникално само по себе си, хората са добри и гостоприемни, но някой от тях се отличават с изключителна креативност и находчивост, добро управление и силно развито общество. Ето няколко такива села:

№ 1

Село Чавдар

Българско село давано за пример за добре усвоени европейски средства, прозрачност и успешно управление на местната власт. И не на последно място – работливост. На село Чавдар могат да завидят много градове – там всички улици са асфалтирани, водопровода е изцяло подменен, в селото има дори мини амфитеатър. Чавдар въобще не се вписва в традиционните представи за българско село, именно това е една от основните причини да се разходите до там и сами да видите тази красота.

Booking.com

 

№ 2

Село Кисийците

Едно изключително село с уникален афинитет към изкуството. Сгушено в полите на балкана, с. Кисийците е едно от многото тревненски села. Това, което го прави различно е, че в последните години то се превърна в галерия на открито. Благодарение на организиранте от местните хора пленери за скулптура, сега селото може да се похвали с множество произведения, разпръснати из цялото село. Скулптури от дърво и камък надничат от всеки ъгъл. Посетете това селце сгушено в полите на Стара Планина – ще останете изумени.

Село Кисийците
Село Кисийците
№ 3

Старо Железаре

Самото село представлява своеобразна АРТ галерия на открито. Идеята за създаване на такъв тип проект идва на Венцислав Пирянков. В началото местните не приемат радушно идеята, но в течение на времето виждат, че реално тези картини носят само позитиви на селото и произведенията по дувари и стени се множат. Селото се намира близо до Хисаря и Старосел, като спокойно можете да съчетаете дестинациите за една 2 дневна почивка в района.

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

№ 4

Могилица

Тук ще видите най-голямата дървена лъжица, а също можете да се полюбувате на красотата на архитектурата от средновековието на поробена България – Агушевите конаци са изключително запазено архитектурно наследство от тогава. Могилица се намира близо до Смолян и предлага както множество възможности за разходка из пещери, панорамна площадка или природни забележителности, така и чудесна възможност да опитате вкусната родопска кухня и прочутия смилянски боб. Могилица е от интересните села, които определено трябва да посетите.

№ 5

Ганчовец

Село Ганчовец събира от близо и далеч знайни и незнайни ценители на може би най-голямата слабост на Българина – а именно ракийката 😀 В селото са създали дори фестивал, който се казва “Ракия-магия” и който събира от близо и далеч почитатели на огнената радост. Фестивала се провежда през септември и на него се надпреварват доста видове ракия от всички краища на България. Победителя печели 50 литрово буре, пълно с благодатна ракийка… Все още ли се чудите дали да отидете до Ганчовец?

Фестивал на ракията в Ганчовец
Фестивал на ракията в Ганчовец

Виж още:

5 интересни места за фото туризъм в България 

5 малко познати но изключително красиви места в Родопите 

5 избрани локации в Пирин 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

2 Коментари

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: