Екопътеките в България са много и изключително красиви. Те водят през гъсти гори, прохладни планини, тучни равнини и буйни реки. Те определено разкриват красотата и разнообразието на българската природа, и са предпочитани дестинации за много туристи както от страната, така и от чужбина. В тази статия ще разгледаме някой от най-красивите и живописни пътеки, които определено си заслужава да посетите, и ще ви дадем полезна и интересна информация за тях. Ето ги нашите любими екопътеки в България:

№ 1

Екопътека Каньона на водопадите, Смолян

Една изключително красива екопътека, която не е трудна за минаване. Ще се движите в уникалните Родопи и ще преминете около 20 различни по големина водопада. Екопътеката се намира близо до град Смолян, и е изключително красива през есента. В края на пътеката се разкрива невероятна гледка към град Смолян. Посоката за да стигнете до екопътеката е към село Мугла. Има много табели, а винаги можете да попитате и местните – те са изключително любезни и ще ви опътят.

№ 2

Вазовата екопътека

Вазовата екопътека разкрива толкова красота и едновременно напомня за едни други времена. Историята на Вазовото вдъхновение, разказите със смисъл и животът през очите на “Дядо Йоцо гледа”. Красотата на Искърското дефиле заразява, а цветовете на есента създават една жива картина, която те оставя безмълвен. Ако все още не сте вървели по стъпките на Вазов, този сезон определено си заслужава много! Тръгва се от село Бов и се стига до водопад Скакля. Екопътеката не е трудна но все пак има район с доста изкачване преди водопада. Препоръчваме да я посетите през пролетта, когато и водопадът е най-пълноводен или през есента, когато цветовете на прирадата там са магични!

№ 3
Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Общата дължина на главната пътека е приблизително 4 км. Пътят се вие ​​по меандрите на реката, на някои места се разхождате по мостове над водата, на други ще намерите планински заслони, камини, пейки и страхотни водопади! Изминаването на пътеката в двете посоки отнема около 2 часа! В края на пътеката се изкачвате до старо кале – гледката от там си заслужава, а може да срещнете и диви козички по пътя. Една от екопътеките в България, която не бива да пропускате да видите! 

Виж още: 5 панорамни гледки, които ще ви оставят без дъх 

Екопътека Струица-калето до град Девин
Екопътека Струица-калето до град Девин
Booking.com
№ 4
Екопътека Поглед към девет планини 
Това е много приятна и красива екопътека, която се изминава за около час и половина в посока, при нормално ходене.Трябва да имате предвид, че е с постоянен наклон, но пък има изградени места за почивка.Тъй като цялата пътека е на открита площ, може би не е най-подходяща за горещите летни дни – посетете я през есента. Пътеката се намира близо до София –  началната й точка в село Сирищник, Пернишко.

Виж още: 5 страхотни места, които да посетиш във Витоша 

№ 5
Екопътека Бели Искър 
Една уникално красива и доста висока екопътека, която се намира близо до град Самоков. Екопътеката предлага 3-4 часова приятна разходка из вековна гора от бял бор и бяла мура, Началото ѝ се намира на 1215м. надморска височина, горният ѝ край е на 1380м. надморска височина, а най-високата ѝ точка – наблюдателната площадка е на 1528м.
Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър

Виж още:

5 панорамни гледки, които ще ви оставят без дъх 

Почувствай България с Мария Тарашманова 

Стара Планина – 5 забележителности, които не бива да пропускаш 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: