Европейска столица на културата за 2019г, Пловдив естествено впечатлява с дълголетната си история. Филипополис, Пулпудева, Одриса, Филибе, Кендрисос и Тримнцоиум са само част от имената, които са безспорно доказателство за времето, от което датира града. Но кои са най-посещаваните места днес и какъв исторически привкус крият те, разберете в по-долните редове…

Открий страхотни места за настаняване тук:

Booking.com

1. Тепетата

Седемте пловдивски тепета са сред символите на града. Сахат тепе, тепето Младежки хълм, Джамбаз тепе са имената на някои от тях. Гледката от всяко едно е повече от внушителна. Според митове и легенди, тези хълмове са огромните камъни, които титанът Балкан хвърлял по Посейдон. Този геоложки феномен съизмерва Пловдив с древен Рим и древна Атина. Което и тепе да изберете, ще почувствате прохлада и наслада за окото, съзерцавайки втория по големина град у нас отвисоко.

 

Пловдив - гледка от високо над нощен Пловдив
Пловдив – гледка от високо над нощен Пловдив

2. Гребната база

Гребната база е спортно съоръжение, където най-добрите български спортисти по гребане провеждат своите тренировки, доста често и състезания. Но достъпът до водното бижу е свободен и достъпен за всеки човек. Гребната база е мястото, където наистина ще се отървете от уморителната жега през повечето време в Пловдив. Мястото разполага и с места за хранене. Разходките тук са повече от зареждащи.

Гребната база в Пловдив
Гребната база в Пловдив

3. Главната

Главната е улица, която ще създаде у вас усещането, че сте в модната столица Милано. И не се шегуваме, защото тук, на едно място, са събрани най-очарователните маркови магазини и бутици продаващи от дамски чанти от естествена кожа до стилни обувки и всякакви други стилни дрехи и аксесоари. Голям е и броят на заведенията на открито, каквото например е Morado – със своите изкуствени водопади, които са снадбени с цветно осветление през тъмната част от денонощието.

Централната част на град Пловдив
Централната част на град Пловдив

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

4. Альоша

Паметникът на Съветската армия се извисява с цели 10,5м над Пловдив. Альоша е разположен на хълма Бунарджик, откъдето се открива 360 градусова спираща дъха гледка. По пътя си към върха ще видите скулптурираните лица на представителите от Съветската армия. Пловдивчани избират мястото за изход от натовареното ежедневие в града и глътка свеж въздух. Туристите го посещават и с цел да обогатят културата си, да си направят малко по-различни снимки и да се насладят на природа и красота в едно.

5. Асеновград и Асеновата крепост

Само на 15km от културната столица се намира интересния Асеновград. Асеновград¸освен че е примамливо място за шопинг, е и доста богато в културно-исторически аспект. Над града се извисява известната Асенова крепост. Гледката която се открива е впечатляваща. Ще се насладите и на внушителната родопска природа. Историята на това място датира още от времето на Византийската империя.

Асеновата крепост
Асеновата крепост

Виж още: 

5 страхотни места, които да разгледаш в София 

Под егидата на Юнеско в България 

5 страхотни места за разходка около Пазарджик 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: