България е уникална страна и тук се практикуват уникални обичай от столетия. В тази статия ви представяме 5 обичая, които са уникални за България. Ето ги и тях:

1. Плуване в леденостудени води

Йордановден е празник свързан с обичая, при който всички желаещи мъже, при условие, че са ергени, се гмуркат във водите на близките река, езеро или басейн и се борят да вземат кръста, хвърлен от свещеника. Водите са леденостудени, защото празника се отбелязва на 6 Януари, точно в същината на зимата в България. Идеята, че група смели български мъже решават да претърпят физическо неудобство в името на най-свещеното – кръста, е повече от красноречива. Този български обичай, съхранил се през вековете, е огледало за непоклатимия дух на българските мъже!

Йордановден в село Дорково
Йордановден в село Дорково
Препоръчани оферти за настаняване в Родопите:
Booking.com

2. Нестинарство

Това е ритуал, при който участниците танцуват боси върху жарава въглени, като по този начин изразяват култ към Свети Константин и Елена. Най-често участниците са жени. Смелостта, която проявяват нестинарките е удивителна. Този български обичай е поредният, в който деца на майка България се решават да търпят физическа болка в името на най-сакралното – вярата. Духът на красивите българки достига не по-малки висоти от този на смелите българи.

Нестинарството в България - под егидата на Юнеско
Нестинарството в България – под егидата на Юнеско

3. Лазаруване

Това е обичай в България за празника Лазаровден. Този ритуал предвещава женитба. На този ден младите девойки пеят и танцуват, а наблюдаващите ги им дават бели яйца и брашно, с които по-късно момите месят обредните хлябове. Поверието гласи, че момичетата, които не са лазарували, е най-вероятно да бъдат залюбени и грабнати от змей. Митовете и легендите са давали вяра, кураж и смисъл още поначало на човешкото съществуване. Днес едно е сигурно, те правят ежедневието ни по-цветущо, чрез традиции и обичаи като този.

4. Сурва

Този обичаи се изпълнява от голяма група ергени, за които се смята, че чрез своите сурвачки, успяват да прогонят „нечистите сили”, идващи от света на мъртвите. В този маскараден обред мъжете са с уникални костюми, маски и звънци. Действието се развива на площада в селището, а е след това и във всяка къща поотделно. Това е магията на поредния български обичай, който по-един или друг начин кара българина да се чувства една идея по-добре. В случая хората вярват, че злите сили са прогонени и се чувстват спокойни и защитени.

Обичаи в България - Сурва
Обичаи в България – Сурва

5. Сирни заговезни

Това е празник, който всяка година мени датата си. На този обичаи в България, младите задължително трябва да поискат прошка от по-възрастните, това е и причината празникът да бъде известен още като „Прошка”. В същата вечер се палят големи огньове, където се събират хората от цялото село или целия град. Прието е огньовете да се прескачат, когато прегорят. След което хората могат да играят хора и да пеят песни около тях. И този български обичай показва, че душата на българина никога не изстива, защото българското в нея вечно гори!

Сирни заговезни

ВИЖ ОЩЕ:

БЪЛГАРСКИ ЛЕГЕНДИ, КОИТО ПЛЕНЯВАТ ВЪОБРАЖЕНИЕТО 

ЦИТАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ 

КОЛЕДА В БЪЛГАРИЯ – ОБИЧАЙ ЗА СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: