Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници, ако не и най-светлия. Коледа в България е онова време от годината, което всички чакаме с нетърпение, в което мечтите са малко по-големи от обикновено – време, в което Коледната магия надделява! Нашите предци са наричали празника още Божик или Голяма Коледа. Част от традициите и обичаите около празника са се променили, други не толкова…

Трапезата

Масата на Бъдни Вечер е отрупана с нечетен брой постни ястия. Характерни са традиционни за страната храни, като ошав от сушени плодове, боб, варено жито, питка… Поставят се все храни, които са произведени от семейството, а не такива които можем да си купим в магазина¸ понеже такава е била традицията от времето, в което хората са нямали супермаркети, а са разчитали на собствения си труд. Задължително присъства и червено вино, защото то символизира кръвта на Исус Христос. Най-възрастният мъж отчупва парче от питката, което поставя пред иконата на Богородица и тогава вече всички започват да се хранят. Всичко това е непокътнато през вековете. Има и една съвременна традиция, която ние сме създали – поставянето на късметчета в парчетата от питката. Така всеки може да види какво го очаква през следващата година.

Трапезата на Бъдни Вечер в България
Трапезата на Бъдни Вечер в България
Открий най-добрите оферти за почивка тук:
Booking.com

Бъдникът

Много стар обичай е поставянето на специално дърво – бъдник в огнището в нощта срещу Коледа. Трапезата е грижа на жените, докато мъжете са имали за задача да донесат в къщата голямо дърво, обикновено дъб. Освен, че бъдникът поддържа огъня през цялата нощ, чрез него семейството познавало каква ще бъде годината: ако огънят е буен, то се очаква годината да бъде плодородна и богата. Кът са българите, които и днес спазват този обичай. Но пък за сметка на това в съвремието ние украсяваме цялата къща с коледни декорации, топчета¸ гирлянди, лампички и поне една голяма елха. Цялото преобразяване на дома успява да създаде необходимия Коледен дух.

Бъдник - традиции на Коледа в България
Бъдник – традиции на Коледа в България
Виж още: 5 страхотни предложения, как да направите Коледа 2022 още по уютна и специална 

Коледуването

Няма как да не споменем и най-отличителния белег на Българската Коледа – коледарите. Коледарите са млади мъже, които започват да обикалят от къща в къща след полунощ на Бъдни Вечер. Вярва се, че тогава излизат свръхестествени същества, като караконджули, таласъми и вампири. И още от древността хората приемат, че коледарите имат силата да изгонят тези зли духове. Песните, които пеят са за здраве и берекет. А стопаните ги посрещат топло и нетърпеливо, като ги даряват с краваи. За огромно щастие тази традиция и днес се спазва в някои части на България.

Запазили сме много от българските традиции живи, а ръка за ръка с тях вървят и съвременните и иновативни идеи. Коледа е празника на сплотеността в семейството, вярата и големите надежди. И според още една традиция от време онуй, в нощта срещу Коледа небето се отваря и се изпълняват всички желания. Затова не изпускайте възможността да поискате нещо от сърце и да го получите!

Виж още:

5 интересни места за фото туризъм в България 

5 малко познати но изключително красиви места в Родопите 

5 избрани локации в Пирин 

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

2 Коментари

  1. Поздравления!
    Наистина, времето преди Коледа, подготовката за празника, събирането на семейството и всички описани по-горе ритуали са най-прекрасното време през годината. Особено в тези трудни и смутни времена.

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: