Цитати за България и мисли на знайни и незнайни автори има много. Красотата и разнообразието от природни забележителности, древната и велика история и красивите ни градове и села, съхранили духа на Българите винаги е вдъхновявал автори и пътешественици да пишат незабравими слова за нашата мила родина. В тази статия сме събрали някой от най-любимите ни цитати и мисли за България. Ето ги и тях:

“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.”

Антон Дончев – “Време разделно”

Широка поляна - язовир в Родопите
Широка поляна – един невероятно красив язовир в Родопите
Booking.com

„Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, що е останало в моята осиротяла душа добро и свято – всичко е твое!”

Любен Каравелов

Национален парк Пирин
Национален парк Пирин

„Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно към нашата хубава природа. Защо? – Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите. В кръчмите и кафенетата, сред удушливия дим, под влиянието на наркотическите и спиртливи питиета и озлобените газети, ще постоянствуваш да въздишаш бабешки, да скверниш хубава България със стереотипните фрази: „А бе българска работа”, „българи-диваци, не ги ли знаеш”, „българия-дивотия”… А пък нито България, нито българите изобщо са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да се покажем, че уж сме много видели и много знаем…”

Алеко Константинов

Българска мома в традиционна носия
Българска мома в традиционна носия

“Старобългарският език е станал културен език на всички православни славяни. Той е първият държавен литературен език в Средновековна Европа дълго преди възникването на европейските литературни езици – немски, френски, италиански, английски, руски”

проф. д-р Ото Кронщайнер

Книга написана на старобългарски език
Книга написана на старобългарски език

“Българите бяха оня народ,който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.

Проф. Геза Фехер

Катедралата Александър Невски
Катедралата Александър Невски

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: