За Родопите е писано много. Странно очарование крие този край, където си дават среща древни цивилизации и народи – живели или преминали оттук, но оставили по нещо от себе си за бъдещите поколения. Дорково е село скътано в Чепинското корито на Западните Родопи. Историята му като селище се преплита със славното величие на средновековната крепост Цепина и се губи назад във времето.

Настани се в една от тези избрани локации наблизо:

Booking.com

От 16 век, когато се извършило масовото помохамедаване на християните от цялото Чепинско корито, дълги години в Дорково населението било само българи-мохамедани. След Освобождението първите християни –  заселници идват тук в началото на века. Това са бежанци от останалата под турско Македония. Македонската бежанска вълна съвпада с изселничеството на много мохамедани, които в перода след войните (Балканска, Междусъюзническа) заминават за Турция. Новодошлите българи закупуват къщи и  имоти от изселниците и за постоянно се установяват тук.

Дорково в миналото - ретро снимки от България
Дорково в миналото – ретро снимки от България

По-малък е броят на българите от Тракия – това са семейства, които се занимават предимно със скотовъдство и ратаи. Обширните пасища по планините са били достатъчно условие за тяхното преселване в този край. Интерес представлява и установяването на още една етническа група в Дорково – влашката. До началото на века власите са водили предимно скитнически живот, продиктувано от основното им занимание – скотовъдството. В края на 20-те години много от влашките родове се заселват за постоянно в селищата на Чепинското корито.

Дорково в миналото - дорковци изграждат с общи усилия селския мегдан
Дорково в миналото – дорковци изграждат с общи усилия селския мегдан

Мъжете от семейството продължават да водят чергарски живот със стадата си, стигайки до Беломорието, но семействата им имат вече постоянен дом, където и те се завръщат за най-студените зимни дни. Така в края на 20-те години в Дорково се оформя една странна смесица от семейства, дошли от различни краища, с различна вяра и обичаи. 

Дорково - снимки от миналото
Дорково – снимки от миналото

Интересното е, че в тази странна на пръв поглед семесица от хора, вярвания, обичаи през всичките тези години е царяло спокойствие, търпимост, разбирателство. До средата на века целостта на отделните групи не е нарушена, не са допускани смесени бракове. През 60-те години вече има случаи на смесени бракове между българи и власи. След една десетилетие вече са факт и браковете между християни и мюсюлмани. В последните години смесените бракове не учудват никого.

Дорково е изключително богато на красиви забележителности. Ако сте в региона задължително вижте: Крепостта “Цепина” , Палеонтологичния музей , Църквата “Св.Пророк Илия” , местност “Острата скала” , местност “Дъното” на язовир Батак.

ВИЖ ОЩЕ:

Църквата Свети Пророк Илия в Дорково 

Палеонтологичния музей в Дорково 

Язовир Батак – какво да разгледаме в региона 

:
Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: