В центъра на Северна България е разположен един от най-старите градове у нас – Ловеч. Налице са много свидетелства, които потвърждават, че земите на град Ловеч, са обитавани от дълбока древност. И до днес Ловеч е запазил чара от време онуй, който ще ви накара да се влюбите в града от пръв поглед.

Разхождайки се в центъра на града, няма как да пропуснете и една от емблемите на Ловеч – покрития мост. Мостът е дело на прочутия български майстор Колю Фичето. През 70-те години на XIX-ти век целта на моста е била транспортна и пешеходна. Докато днес той е достъпен само за пешеходци. По самия мост са разположени дюкянчета, от които може да си закупите сувенири, магнити, аксесоари и много други интересни предмети, които да потвърдят престоя ви тук. Мостът на Колю Фичето в Ловеч е произведение на изкуството, и определено трябва да се види.

Мостът на Кольо Фичето в Ловеч
Мостът на Кольо Фичето в Ловеч

Друго свидетелство за ранното датиране на Ловеч, е Ловешката Средновековна Крепост. През деня тук много често се изнасят различни концерти. А вечерта могат да се гледат и слушат аудио-визуални спектакли, като „Ловеч- звезден град”, „Историята своя тачим”, „Ловешката крепост разказва” и много други, благодарение на специалното нощно осветление. Крепостта от времето на Средновековието представлява една своеобразна магия през цялото денонощие.

Говорейки за история, няма как да пропуснем и най-големия паметник на Апостола в България. Паметникът на Васил Левски се намира точно до Крепостта и днес представлява символ на града. Дотук изброеното е една малка част от богатото историческо наследство на Ловеч, което съхранява спомена за славните, но и трудни времена и едновременно с това привлича родни и чуждестранни туристи постоянно.

Но Ловеч продължава да пише историята си и до ден днешен. Не толкова известната „Алея на Космонавтите” е място, което си заслужава да посетите. Разположена на брега на река Осъм, алеята е дом на брези, посадени от космонавти, астронавти и учени от различни държави, имали възможността да посетят Ловеч. Като до всяка бреза ще видите и плоча с името на човека, засадил я. Подобна инициатива не е предприемана никъде другаде и ще е голям пропуск, ако не разгледате този интересен кът. Парк Стратеш е друго такова място, подходящо за почивка сред природата. Паркът носи името на естествения хълм, върху който е разположен. И този обект е обвързан с история, затова ако искате да съчетаете модерното със старинното, то разходете се по територията на парка.

Ако пък предпочитате шума и хората, то Ловеч предлага по нещо и от това. В центъра на града се намира City Centre Lovech. На територията на мола се намират известни търговски марки. Търговският комплекс е идеален за пазар, кафе или просто разходка. Градът разполага с разнообразни хотели, ресторанти и заведения, които ще се погрижат за вашата пълноценна почивка. А ако случайно обиколите всички атракции на територията на Ловеч, може да посетите и тези в близост до него, като например Крушунските водопади, Деветашката пещера, езерото Синовище, язовир Брестово и др.

Водопади в България - Крушунски водопади
Водопади в България – Крушунски водопади

Ловеч е поредното райско кътче, показващо ни взаимовръзката между история, природа и съвремие. Областният град има с какво да впечатли и ако не сте го посетили до сега, побързайте!

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: