Разходка из красив природен парк – това винаги е добра идея! Едва ли някъде другаде има толкова живописна и едновременно разнообразна природа, каквато е в България. Може би има доза истинност в твърдението, че „Раят е на Земята”, а с тази статия сами ще се убедите, че Раят е на Българска земя…

1. Природен парк Витоша

Отправна точка днес ще бъде столицата София и по-конкретно намиращия се около града природен парк Витоша. Природният парк включва почти цялата площ на планината Витоша. Витоша е впечатляваща с естествените си смърчови гори и особено с каменните реки и сипеи, които са само част от защитената природа тук. Любопитен факт е, че никоя друга европейска столица не е в толкова непосредствена близост до планина. Ако сте привърженици на спорта, то изкачването на витошкия първенец – Черни връх, е идеалното предизвикателство за вас. В противен случай разходка до Боянския водопад е напълно достатъчна, за да усетите от девствеността на природата над София!

Природен парк Витоша
Природен парк Витоша
Открий страхотни места за настаняване наоколо тук: 
Booking.com

2. Природен парк Врачански Балкан

Насочваме се към централната част на страната, в чиито дебри се крие защитената територия на природен парк Врачански Балкан. Тук, в лицето на „Вратцата”, се откриват най-високите варовикови скали на Балканите. Ако сте смелчаги, то стръмното катерене тук е напълно позволено и гарантира вълнуващо екстремно изживяване. Природният парк е богат на пещери – Леденика, Змейова дупка и Барките 14 са само част от картотеката на пещерите в Балкана. В района се намира и Черепишкият манастир, любимо място за черпене на вдъхновение от страна Вазов, превърнало се в често споменавано място из творбите му.

Природен парк Врачански Балкан
Природен парк Врачански Балкан
Виж още: Как да се подготвиш за перфектно пътуване 

3. Природен парк Златни пясъци

Продължавайки само направо, стигаме до любимото Черно море. Само на 17km от морската ни столица, води началото си природният парк Златни пясъци. Естествената пряка връзка между море и широколистни гори по северното ни Черноморие е повече от удивителна. Тази картина се наблюдава в курорта Златни пясъци, където е съсредоточен парка. „Аладжа манастир” е духовен център от 14 век, който изумява с архитектурата си – сградата е издълбана във 40-метрова скала от варовик. Съчетайте отпуската си на морето с посещение на защитените територии към Златни пясъци!

Златни Пясъци
Златни Пясъци

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия каталог…

4. Природен парк Рила

Няма как да не споменем Рила, която освен със своя връх първенец, се отличава и с още доста първи места. Национален парк Рила, в едно с природен парк Рилски манастир, образува единствения комплекс от две защитени територии. Високопланинските езера, ливади, алпийски местности са само част от разнообразните релефни форми на това природно бижу. Рилският манастир се посещава от над милион туристи годишно. Разходката из най-високата планина на полуострова е повече от препоръчителна!

Поглед от Мусала, национален парк Рила
Поглед от Мусала, национален парк Рила

5. Природен парк Сините камъни

Сините камъни обхваща местата от източните склонове на Стара планина. Историята на този район разказва, че тук са пребивавали едни от най-древните племена по нашите земи – тракийско-илирийски предимно. Вероятно в следствие на това днес тук се откриват едни от най-очарователните крепости, древни манастири и пътища. Привлекателен е археологическият резерват „Туида”, който представлява римска крепост от ранните векове.

Стара Планина, България
Стара Планина, България

ВИЖ ОЩЕ:

5 страхотни места, които да видиш в Рила Планина 

5 уникални места, които да посетиш в Родопите 

5 страхотни места във Витоша 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: