Разположен на десния бряг на река Дунав, Видин е един от най-големите градове в Северна България. Исторически данни сочат, че градът е датирал още от времето на древен Рим. Днес Видин е областен град, който се намира на 245km от София и на 573km от морската ни столица Варна. Най-северозападният град у нас разполага с голямо културно наследство, много природни дадености и съвременно развитие. В тази статия ще ви запознаем с най-популярните и красиви места в региона, които обезателно трябва да посетите. Ето ги и тях:

  • Ще започнем с една от най-известните исторически атракции не само за Видин, ами и за България – крепостта Баба Вида. Крепостта е разположена на самия бряг на Дунав, благодарение на което наистина бихте си помислили, че сте се озовали в приказка. Видинските кули съхраняват спомена за могъществото на Втората българска държава. В крепостта-музей легендите за Баба Вида наистина оживяват.
  • Историческия музей Конака пък е мястото, където може да проследите как се е променял Видин през годините. Различните помещения, старинни предмети и оръдия, които се помещават тук, са израз на разнообразната българска история. Тези два исторически обекта са изключително посещавани и посрещат туристи целогодишно.

Чудили ли сте се къде в България е най-приятно за разходки? Е отговорът е град Видин. Крайдунавски парк Видин е една от многото зелени площи в града. Градината тук също е с утвърден исторически характер, което се потвърждава от различните стилове в изграждането й – от английски стил до барокови форми. Многото кътчета на територията на парка¸ предразполагат посетителите за едно наистина релаксиращо време, прекарано сред природата. А визуалният контакт с Дунава е отлична предпоставка за много фотосесии.

Видин - парковете в града
Видин – парковете в града

Намирайки се във Видин, не пропускайте да посетите и Дунав Мост 2. Известен още като мост „Нова Европа”, мостът свързва Видин с румънския град Калафат. Гледката, която се открива от моста е една от тези, които са веднъж. Територията около съоръжението е не по-малко приятна. Дунав Мост 2 е перфектното място за уединение, отдих и много нестандартни и интересни снимки! Друг парк, който си заслужава да се види, е парк Рова. Името му не е случайно, защото е изграден върху затрупана част от рова, опасвал каменните стени на градската крепост, които са ограждали Стария град. Паркът е наистина спокоен и гарантира качествена почивка.

Дунав мост 2 - Видин
Дунав мост 2 – Видин

Видин се слави и с природните забележителности около самия град. Магурата е една от най-известните пещери у нас, и всъщност най-голямата такава. Пещерата е недалеч от Видин и разходката до там си заслужава, особено за хората които симпатизират на пещерните приключения.

В центъра на града ще откриете много ресторанти, заведения и магазини, подходящи за всеки вкус. Храната във Видин е известна с морските си дарове¸ придобити от самата река Дунав. Местното население е изключително любезно и винаги отзивчиво. А когато решите да купувате подаръци за близките си, посетете мол Видин. Молът разполага с над 60 търговски обекта, в които ще откриете по нещо за всеки.

Град Видин е сравнително спокоен град, но въпреки това развлеченията му са налице. Това е и причината, хиляди туристи да прекарат почивните дни тук и ако все още не сте предприели разходка в най-северозападната точка у нас, направете го!

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: