Само на 112 км от столицата София, се намира най-големият град в Северозападна България – Враца. Градът е разположен в подножието на Врачанския Балкан, което е пряко свързано с това, че в него и около него има множество пещери,водопади и скали. Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад” и в тази статия ще разберете защо е така…

Враца - поглед от високо
Враца – поглед от високо

Регионален исторически музей Враца, е мястото където може да проследите как се е изменял града през вековете. В музея се съхранява и най-голямото тракийско съкровище – Рогозенското съкровище. Съкровището е открито във врачанското село Рогозен, откъдето идва и името му. Посетете музея във Враца, ако искате да видите съкровището с най-големи размери в България.

Кулата на Мешчиите е следващото място, което горещо ви препоръчваме да посетите. Материалите от които е изградена са редки и показват, че кулата е с жилищно-отбранителен характер. Различните етажи изглеждат по различен начин и гарантират една наистина интересна обиколка. В града, сгушен под Балкана, са родени много знаменити личности. Във връзка с това във Враца блика изобилие от къщи-музеи. Едни от най-автентичните такива са къщата- музей на Иван Замбин, тази на Димитраки Хаджитошев или пък къщата-музей „Григорий Найденов”.

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

 

Но Враца не само е дала герои на България, тя е и отнела такива. Във Враца оживява спомена за Христо Ботев, който загива в подножието на връх Вола. И неслучайно централният площад във Враца носи неговото име. Историческото наследство на врачани потвърждава, че градът е древен и велик.

Враца е богат и на природни забележителности. Съвсем близо до града се намира най-високият български водопад – Врачанска Скакля. Мястото е доста примамливо за катерачи, но пък панорамната гледка, която се открива от самия връх на водопада е повече от впечатляваща. Разходката до този водопад обещава глътка чист въздух, спокойствие и много красиви снимки. Една от най-популярните пещери в България също се намира наблизо, а именно пещерата Леденика. Името й идва от това, че във вътрешността температурата е наистина ниска, а и през зимата се образуват ледени форми. Ако сте любители на подобни разходки задължително разгледайте пещерата Леденика.

Пещера Леденика във Враца
Пещера Леденика във Враца

Увеселителен парк Приказката е само на 3км от централната част на града и е място, което носи сигурни емоции на малки и големи. Прелестната гора максимално е съхранила парка в натуралния му вид. Тук се предлагат различни игрови дейности, подходящи както за възрастни¸ така и за деца. Пейнтбол, стреляне с лък, каране на АТВ, боулинг, миниголф, езда на пони и ходене по въжета, са само част от атракциите, които ще ви създадат едно незабравимо преживяване, изпълнено с много радост, смях и забавление.

Враца - древна и млада
Враца – древна и млада

Враца е град, който си заслужава да се посети. За да разгледате всички забележителности тук си предвидете повече почивни дни, защото те не са никак малко, но пък всяка от тях си заслужава. Така че, ако във Враца гарги не кацат, то туристи, привлечени от древната история и възхитителна природа, постоянно кацат!

Виж още:

5 Уникални места, които трябва да посетиш в Стара Планина 

Русе – балканската “Виена” 

5 страхотни локации в Родопите 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: