Язовир Батак е сред най-големите и красиви язовири в България. Той е любима дестинация за много туристи търсещи баланса между спокойствие, развлечения, къмпингуване както и възможността да се разгледа богатия на културни, исторически и природни забележителности район наоколо. В тази статия ще ви запознаем с няколко места около язовира, които не бива да пропускате да видите, когато сте наоколо. Ето ги и тях:

№ 1

Местност “Дъното”

Това определено е “по-дивата” и спокойна част на язовира. Всъщност там се намира и основната стена на съоръжението, която е и начало на река Мътница, минаваща през село Дорково и вливаща се в Чепинска река. Ако търсите повече тишина и по-малко хотели и заведения, то вашето място за лагеруване е “Дъното”. Можете да стигнете до тази част на язовира като изминете 10км. отсечка по асфалтиран /тесен/ път от село Дорково. Наблизо можете да видите църквата с костница в Батак, Палеонтологияния музей в Дорково, както и крепостта Цепина.

Язовир Батак - местност Дъното, поглед от стената на язовира
Язовир Батак – местност Дъното, поглед от стената на язовира
№ 2

к.к. Цигов Чарк и остров Голака

Цигов Чарк е по-шумната и населена част на язовира. Тук ще откриете изобилие от хотели, заведения и развлечения особенно през летния сезон. Близо до центъра на курорта се намира остров Голака. Можете да отидете до него като наемете лодка или дори водно колело. Острова е красив и на него гнездят големи колонии гларуси и корморани. Ако продължите по асфалтирания път след отбивката за острова ще стигнете до малка язовирна стена и по-спокойни места за къмпингуване.

Язовир Батак - остров "Голака"
Язовир Батак – остров “Голака”

Booking.com

№ 3

Църква Костница “Света Неделя” и град Батак

Построена преди повече от два века през 1813 година, „Света Неделя“ е обградена от зид, с който майсторски са надхитрени поробителите. Тогава не било разрешено на купола да има кръст и храмът да бъде по-висок от турчин на кон. И батачани издигат зид, с който скриват каменната църква, а самата нея вкопават в земята. Така тя получава сравнително голяма височина за православен храм. Едно мъдро решение на народа ни от времената, когато се опира на единственото, което има и може да му помогне в онзи момент – вярата в Бог!

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

 

№ 4

Град Ракитово

В малкото градче определено има какво да видите. Парк “Бърдоландия” и часовниковата кула в града са страхотни местенца за разходка и се намират само на около 7-10 километра от язовир Батак. Ако пък си падате по пещерите то можете да посетите невероятно красивата и девствена пещера Лепеница, която се намира над града. От Ракитово можете да се качите и до връх Сютка наричан още свещенното око на Родопите. Така, че ако сте наблизо не пропускайте да се разходите из Ракитово и околията – със сигурност ще ви хареса този край на Родопите.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: