Символ на града, кулата е и своеобразен архитектурен паметник. Намира се на северозападния склон на височината Бърдо, до Ракитово. Кулата се състои от две части с каменна зидария, с височина 18,60 метра и с дебелина на стените – 80 см. Дървените пояси са поставени през метър. Формата е на осмоъгълник, покривът е конусовиден, покрит с ламарина. Часовникът има два циферблата с римски цифри. Вътрешното стълбище е подменено през 1960 г.

Самото изграждане финансират двама местни жители. Над вратата й имало каменна плоча с надпис на старотурски език. Текстът на плочата казвал, че с цел да се ръководи времето за населението, е започнато построяването на един часовник с много ъгли. Строителят на кулата се казвал Малик Челеби и построил часовника през 1872 г. Така се изпълнило желанието на дарителите. Днес Часовниковата кула в Ракитово е исторически паметник на културата от национално значение.Непосредствено до часовниковата кула се намира и парк “Бърдоландия“, като двете локации заедно се превръщат в една страхотна идея за разходка в Родопите.

Благодарим на Свилен Топчиев за предоставената информация. 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: