Малко страни в света могат да се похвалят с такава богата история, изобилие от забележителности и безброй интересни традиции като България. Този списък с факти за България включва някои от най-големите постижения на българите,  както и някои забавни и интересни факти за нашата мила България, които може би не знаете. Ето ги и тях: 

  • България е втората най-богата на природни минерални извори държава в Европа, отстъпвайки само на Исландия. Точно затова България е рай за всеки любител на СПА туризма! Международната хотелска и ресторантьорска асоциация награди един от българските градове с голямо изобилие от минерални води и СПА хотели, Велинград, с титлата СПА столица на Балканите. Искате ли да се обзаложите, че скоро ще спечели и наградата СПА столица на Европа 😉
Велинград - СПА столицата на Балканите
Велинград – СПА столицата на Балканите
  • Розовата долина, разположена между планините Стара планина и Средна гора, произвежда приблизително половината от розовото масло в света. Розовото масло се извлича от вид, наречен Rosa Damascena (дамаска роза). Той е основен компонент в козметичната индустрия. Българското розово масло е защитено с географско указание. Сезонът на бране на рози и тържествата в района в началото на юни всяка година завършват с коронясването на Розовата кралица.

Интересни факти за България - Розовата долина
Интересни факти за България – Розовата долина
  • Пловдив, вторият по големина град в България, е най-старият постоянно населен град в Европа. През по-голямата част от своята 8000-годишна история той е бил известен като Филипополис. Столицата София е втората най-стара с приблизителна възраст около 7000 години. За сравнение, Рим е млад приблизително 2800 години, а Атина е създадена преди 6000 години.

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

  • Във Варна е открито най-старото златно съкровище в света. През 1972 г. в некропол в индустриалната зона на българската черноморска столица са открити почти 300 гроба. Артефактите са датирани от 4600 – 4200 г. преди новата ера! Съкровището се състои от общо 3000 предмета и тежи шест килограма. Понастоящем можете да възхитите на това уникално съкровище съставено от предмети от злато, мед и керамика в Националния исторически музей в София и във Варненския археологически музей.

  • България е един от най-големите производители на вино в света. Производството на вино има дълга история по българските земи, датираща още от траките. Нищо чудно тогава, че почитатели на качественото вино като сър Уинстън Чърчил например, обожават широка мелнишка лоза! Говори се, че той е поръчавал по 300 литра от уникалния нектар всяка година в продължение на десетилетия. През 80-те години България е била вторият по големина износител на вино в света. Наздраве! 

Българската трапеза и вино
Българската трапеза и вино
  • Българската православна църква е най-старата славянска православна църква. Тя е призната за независима църква през 870 г. сл. Н. Е., Само няколко години след като е станала официална религия на страната. Катедралата Александър Невски в сърцето на българската столица е една от най-големите източноправославни катедрали в света.

Забележителностите в София - Александър Невски
Забележителностите в София – Александър Невски

Смятате ли, че сме пропуснали значим факт, който ни кара да се чувстваме горди Българи? Споделете в коментар под статията, друг интересен факт за България и ние ще допълним информацията, за да достигне тя до повече хора! Благодарим ви! 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: