В нашата рубрика “Почувствай България със…” днес ви срещаме с едно усмихнато и позитивно момиче, което ще ни даде няколко страхотни идеи за разходка в България. Тя се казва Мерилин Божилова и ето какво казва самата тя за себе си:

Казвам се Мерилин Божилова – мечтател, авантюрист и пътешественик. Още от малка, в мен удобно се е настанило желанието да откривам и изучавам всичко, което ме заобикаля. Всеки такъв момент запазвам, както в съзнанието си, така и на снимки, които ми припомнят емоцията, която съм изпитала. Природата винаги ме зарежда, вдъхновя и изпълва душата ми с неописуемо чувство. А да живея в България, пълна с природни и културни богатства, е само превилегия, от която смело се възползвам. Всяко място, известно и не толкова, има своята история, която заслужава да бъде разказана. И така, пътуванията и фотографията намериха идеалната пресечна точка, която се оказа моето вдъхновение, начин да почувствам България и да разказвам истории чрез кадри.

Ето и 5 красиви дестинации из които ще ни разведе Мерилин в тази публикация…

№ 1

Пещера утробата

Пещера утробата
Пещера утробата

Името на пещерата идва именно от вида ѝ – женски полов орган. Първоначално скалната цепнатина била много по-малка и тясна. С намесата на човешка ръка обаче, постепенно нейната дълбочина става от 16м на 22м. В дъното на пещерата, предците ни са издялали олтар, наподобяващ матка. Казват, че всяка година в деня на пролетното слънцестоене, през входа на пещерата минава слънчев лъч, който стига до дъното и “опложда вулвата”.

Пещерата се намира на 23км от Кърджали, по пътя за с. Ненково. Подминавайки хотел Боровица, разположен на брега на язовир Кърджали, малко след него вдясно има табела и пътека. Преходът до пещерата отнема около час-час и малко. Съветвам да се подготвите с удобни обувки, вода и широко отворени очи за красиви гледки.

№ 2

Каменните гъби

Каменните гъби са скални образувания, които се намират близо до с. Бели пласт, в района на град Кърджали. Формирането им започва още от времето на палеогена, когато всичко това е било едно морско дъно. След това са дооформени в резултат от действието на водата и вятъра. Височината им е около 2,5 метра и също толкова е широчината им. По гъбите може да се видят различни цветни оттенъци, които наподобяват розови пънчета и зеленикави шапки. Всеки цветен оттенък в тях е съставен от различен минерал. Именно заради наличието на един от тези минерали – клиноптилолит, се счита, че скалният феномен има прочистващи и лечебни свойства.

За съжаление, малко по малко, гуглите на гъбите се рушат и не се знае колко дълго ще бъдат в най-добрата си форма. Именно това бе една от причините да посетя тази природна забележителност и препоръчвам всеки друг да го направи – това е една страхотна дестинация за разходка в България.

Booking.com
№ 3

Дяволската пътека в Родопите

Ако не сте посещавали Дяволската пътека, препоръчвам да поправите тази грешка.
Ще се насладите едновременно на красиви пейзажи и екстремно преживяване.

Маршрут: съществуват два кръга: Малък кръг с дължина 3,8км и Голям кръг – 10,2км

Ние се захванахме с Малкия кръг, защото часът, в който започнахме това приключение, беше 17ч ? И да, да посрещнеш залеза и мрака в гората определено допринася за цялостното усещане и емоция около това място.? За Големия кръг, трябва да се предвиди повече време, но все пак е относително, защото зависи с какво темпо се движите, колко спирате за снимки и т.н. Аз вече правя планове да се върна отново…?

За Малкия кръг, на нас ни отне около 3-4 часа, като в него са включени най-атрактивните точки от пътеката – Дяволския мост и Скритите водопади. На места има трудни, но не и невъзможни за преминаване участъци. Ще се сблъскате с отвесни дървени стълби, тесни пътечки, изкачвания с въже. Меега яко! Гледките са неповторими, а енергията – неописуема.

 

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

№ 4

Панорамна алея Стъпалата в Разлог

Тази дванадесетметрова кула се намира на хълма Голак и е чудесна идея за разходка и почивка сред природата. Изкачването към най – високата точка е супер приятно и лесно, а по пътеката има обособени места за отдих, както и информационни табели за любознателните. От мястото се открива изключителна гледка към града, както и към трите величествени планини – Рила, Пирин и Родопи. ⛰️

[/vc_column_text]

№ 5

Байкушевата Мура

Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България. Възрастта му е 1300 години, а местоположението му е в Пирин,  в близост до хижа Бъндерица (10-15км от Банско). ⛰️
Дървото е открито от Константин Байкушев, а името ѝ е дадено от Йонко Вапцаров (бащата на Никола Вапцаров). Историята за мурата е интересна и си заслужава да се запознаете с нея. Представете си само на какво е свидетел това дърво – създаване, възходи, падения и развитие на България. Стои там в добри и не толкова хубави времена, съхранявайки история ?

За финал можем единствено да благодарим на страхотната Мерилин за красотите които ни показва – ние ще продължим да следим нейния Инстаграм профил / @merilinbozhilova / с интерес, и сме сигурни, че тя ще ни покаже още много страхотни местенца за разходка из красивите места на България. Последвайте я и вие за свежи идеи за пътувания и добре прекарано време.

Booking.com

Вижте още:

5 страхотни локации в Рила 

5 малко познати забележителности в Родопите

Село Дорково – непознатото бижу на Родопите 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: