Природните забележителности в България са притегателна сила за много туристи от цял свят. В продължение на векове България е свидетел на бурна история с много империи, които завладяват страната и създават от смесица от култури с богата история. След ерата на комунизма, която приключва през 1990г., страната е отворена към света и международния туризъм по нашите земи бележи значителен разцвет. В тази статия ние от @feel_bulgaria ще ви запознаем с 10-те най-посещавани природни забележителности, които впечатляват туристите от цял свят. Ето ги и тях:

№ 1

Рилските езера

Ако трябва да изберем само една дестинация, която изумява с природна красота и гледка, то това ще бъдат Рилските езера. Тези ледени езера се намират на над 2000 метра и са разположени в Национален парк Рила, най-голямата защитена зона в България. Ако успеете да стигнете до най-високото езеро, спокойната гледка към седемте в тяхната цялост се разпростира пред вас. Всяко от езерата се оттича към следващото в поредица от потоци и каскади, преди да се влее в диви, планински потоци, от които текат най-големите български реки.

ВИЖ ОЩЕ: 5 страхотни дестинации в Рила

Енергийни места в България - Рилските езера
Енергийни места в България – Рилските езера

Открий страхотни оферти за настаняване в Рила тук:

Booking.com

№ 2

Белоградчишките скали

Разположени в западните подножия на Стара Планина са грандиозните скални образувания, съставляващи Белоградчишките скали,  друга българска природна забележителност, изключително популярна по света. Обширността на тези скални скулптури се разпростира на повече от 30 км дължина и 5 км ширина, като най-високата се издига до 20 метра.

Скалите и планинският склон

са осигурили естествена защита от няколко исторически въстания и крепост, датираща от 1-3 г., е построена дълбоко в скалите, използвайки естествената им защита. Изкачването до върха на Крепостта ще ви даде фантастична гледка на същата височина като скалите.

№ 3

Каменната гора

Каменната гора край Варна, морската столица на България, е географски феномен, който инициира световен дебат за това как са били формирани тези скални образувания. Най-често срещаната теория твърди, че образуванията са възникнали на морското дъно преди 50 милиона години, когато земята е била потопена от морето, а по-късно, когато водата се е оттеглила, меката скала е успяла да създаде тези групи от каменни стълбове.

№ 4

Пещерата “Дяволското гърло”

Скрита в красивото и живописно Триградско ждрело в Югозападна България се намира пещерата Дяволското гърло, една от най-известните природни забележителности в България. В пещерата се намира най-високия подводен водопад (42 м) на Балканския полуостров. Легендите казват, че Дяволското гърло е входът за  Подземния свят, където Орфей се е спуснал в царството на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. Пещерата е на възраст над 300 000 хиляди години, и в нея се помещава най-голямата колония от дълговесни прилепи, в България. 

Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло
Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло
№ 5

Национален парк Пирин

С повече от 100 върха, издигащи се над 2000 м, Националният парк Пирин често е наричан Земя на гигантите. Той е най-старият в България и е включен в програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“. Покрит със сняг през по-голямата част от годината, той е оформен от над 170 леденостудени циркуса, дълбоки долини, пирамидални скални образувания, гъста елова и борови гори.

[/vc_column_text]

Открий препоръчани места за настаняване наоколо на нашата интерактивна карта: 

Booking.com

ВИЖ ОЩЕ: 5 забележителности, които да посетиш в Пирин

№ 6

Пещера Проходна или “Очите на Бога”

Известна с две зейнали, симетрични дупки в тавана на пещерата, Проходна може да бъде намерена в един от най-големите карстови райони в България в северната част на страната. От влизането в средната галерия дълга 262 метра, пред вас се откриват лъчи от светлина бликащи от “очите”, поради, които пещерата често е наричана ​​Божиите очи или Очите на дявола. Често може да се види вода, която се стича по стените на пещерата, като изглежда, че очите плачат.

Пещера Проходна - "Очите на Бога"
Пещера Проходна – “Очите на Бога”

№ 7

Крушунските водопади

Крушунските водопади са една от най-големите каскади в страната, с падове на водата на места до височина от 20 метра. Тесната екопътека ще ви отведе нагоре по няколко моста, минавайки покрай малки естествени водни басейни сред мъховите варовикови скали. В околните скали има древни пещери, където монасите са издълбали жилищата си от 13-ти и 14-ти век и дори има малка църква, изсечена в една от скалите.

Водопади в България - Крушунски водопади
Водопади в България – Крушунски водопади

ВИЖ ОЩЕ: 5 уникални водопади в България 

№ 8

Мелнишките пирамиди

В подножието на Пирин се намират Мелнишките пирамиди, които величествено се извисяват над терена и се разливат в три групи: Мелнишката, Карлановската и Роженската пирамиди. Тези уникално оформени образувания, направени от естествен пясък и създадени от ерозия на почвата, са на възраст между четири и пет милиона години. 

Мелнишките пирамиди
Мелнишките пирамиди

№ 9

Каменното неолитно светилище Бегликташ

Тези огромни монолити остават непознати за обществеността до 2003 г., поради факта, че преди това са били разделени от бивш комунистически държавен глава, който е използвал земята като ловно поле. Историческото минало на комплекса е спорно, но най-разпространетата теория казва, че това е древна астрономическа обсерватория на Траките.Често сравявани със Стоунхендж, това място е изпълнено с мистика и енергия

Неолитно каменно светилище Бегликташ
Неолитно каменно светилище Бегликташ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

№ 10

Резерват “Сребърна”

На североизток, в близост до река Дунав, се намира един от най-красивите природни резервати за разглеждане на диви животни в страната – резерватът Сребърна. Любителите на птици се стичат тук, за да зърнат лилави чапли и соколи и единствената колония от къдроглави пеликани в България.

Виж още:

Какво да разгледаме в СПА столицата на Балканите – град Велинград 

5 уникални водопади, които не бива да пропусках да видиш 

Стара Планина – 5 забележителности, които не бива да пропускаш 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: