Рила планина e дом на Седемте рилски езера – една от най-красивите и вдъхновяващи природни забележителности в България. Тази група от ледникови езера пленява посетителите с невероятната си красота, спокойствие и разнообразие от живописни гледки. В тази статия ще изследваме тези магични езера, техните уникални характеристики и защо трябва да ги посетите…

Местоположение и достъпност

Седемте рилски езера са разположени в Национален парк Рила, високопланински регион в Югозападна България. Групата се намира във високата част на планината, като най-високото езеро – Сълзата, достига надморска височина от 2535 метра. Достъпът до езерата може да бъде предизвикателство поради стръмните пътеки и голямата надморска височина, но усилията си заслужават. Има два основни маршрута за достигане до езерата: първият започва от хижа Пионерска, докато вторият започва от хижа Рилски езера. И двата маршрута отнемат няколко часа ходене, но осигуряват незабравими гледки и възможности за почивка сред природата.

Седемте Рилски езера
Седемте Рилски езера

Геоложки произход

Седемте рилски езера са образувани чрез ледникова дейност по време на последния ледников период. Докато ледниците се топят, те оставят след себе си дълбоки вдлъбнатини, пълни с вода, създавайки тези прекрасни езера. Всяко езеро има уникална форма и размер, вариращи от 7 декара (най-малкото) до 91 декара  (най-голямото). Езерата също се различават по дълбочина, като най-дълбокото достига дълбочина от 37,7 метра.

Седемте рилски езера - геоложки произход
Седемте рилски езера – геоложки произход

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

Имената на езерата

Всяко от Седемте рилски езера носи уникално име, което отразява неговите характерни черти или местоположение. Ето кратко описание на всяко езеро:

 • Сълзата: Това е най-високо разположеното езеро, разположено на надморска височина от 2535 метра. Кръстен е заради кристално чистата си вода и прозрачността му.Окото: Известно още като Сърцето, това е най-дълбокото езеро в групата, разположено на надморска височина от 2533 метра. Неговият овален формат и тъмносиня вода го правят визуално зашеметяващ.
езерото Сълзата - седемте рисли езера
езерото Сълзата – седемте рисли езера
 • Бъбрекът: Разположено на надморска височина от 2389 метра, това езеро дължи името си на формата си на бъбрек. Водите му са спокойни и неподвижни, осигурявайки отражение на околните върхове.
Бъбрека - Седенте Рилски езера
Бъбрека – Седенте Рилски езера
 • Близнакът: Това езеро споделя едно и също име с друго, по-малко езеро в близост. Той е разположен на надморска височина от 2373 метра и е известен със своите две отделения, свързани с тясна ивица земя.
Езерото Близнакът в Рила - част от седемте Рилски езера
Езерото Близнакът в Рила – част от седемте Рилски езера
 • Трилистникът: Намира се на надморска височина от 2216 метра, това езеро е третото по големина в групата. Неговият триъгълен формат му дава името.
Трилистникът - езеро в Рила
Трилистникът – езеро в Рила
 • Рибното езеро: Разположено на надморска височина от 2184 метра, това езеро е най-плиткото от групата, с максимална дълбочина от 2,4 метра. То е дом на различни видове риба, включително пъстърва.
Рибното езеро в Рила
Рибното езеро в Рила
 • Долното езеро: Най-ниско разположеното езеро, разположено на надморска височина от 2095 метра, служи като крайна точка на Седемте рилски езера. Той е свързан с останалите езера чрез поредица от потоци и водопади.

Открий страхотни места за настаняване наоколо на нашата интерактивна карта: 

Booking.com

Интересни факти

 • Легендата за Седемте рилски езера разказва история за змей, който живеел в езерото и защитавал хората от околните райони. Един ден млад мъж дошъл и поискал ръката на дъщерята на местния владетел, но владетелят поставил условие младият мъж първо да убие змея. Младият мъж намерил начин да победи звяра, като откраднал яйцата му и ги заменил с камъни. Когато змеят разбрал измамата, той освободил всички хора, които бил затворил, и напуснал езерото завинаги. Оттогава езерото станало достъпно за всички.
 • Седемте рилски езера са свещено място за последователите на учението на Петър Дънов, известен също като Беинса Дуно. Всяка година на 19 август те се събират край езерото Бъбрека, за да изпълнят своите духовни практики и медитация.
Паневритмия
Паневритмия
 • През 2013 г. Седемте рилски езера бяха обявени за част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Това признание подчертава изключителната природна красота и значение на района.
 • Паркът Рила е дом на повече от 2000 вида растения, 120 вида бозайници и 170 вида птици. Това прави парка едно от най-биоразнообразните места в Европа.

Туристическа информация

 • Най-доброто време за посещение на езерата е от края на юни до началото на октомври, когато времето е относително стабилно и пътеките са проходими.
 • Носете удобни обувки за ходене, достатъчно храна и вода и облечете се на слоеве, тъй като времето в планината може да се промени бързо.
 • Не забравяйте да следвате маркировката на пътеката и да спазвате правилата за поведение в парка, за да запазите красотата на това уникално място за бъдещите поколения.
 • Ако планирате да прекарате нощта в района, има няколко хижи, където можете да отседнете, включително хижите Седемте езера, Рилски езера и Иван Вазов.

Седемте рилски езера са наистина чудо на природата, което предлага на посетителите спиращи дъха гледки, възможности за туризъм и шанс да се свържете с дивата природа. Независимо дали сте опитен турист или начинаещ, този високопланински район има какво да предложи. Така че опаковайте раницата си и се пригответе да откриете магията на Седемте рилски езера!

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: