Благоевград е очарователен град, разположен в Югозападна България. Около града се откриват спиращи дъха природни пейзажи и културни съкровища. Ако се намирате в този регион, не пропускайте възможността да разгледате близките забележителности, които показват богатата история и зашеметяващата красота на България. Присъединете се към нас, за да се впуснем в пътешествие и да открием 5  забележителности край Благоевград, които ще ви накарат да изпитате възхищение.

Открий страхотни места за настаняване в района на Благоевград тук:

Booking.com
  • Рилски манастир

Рилският манастир е емблематичен обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, разположен на около 40 км от Благоевград в Рила планина. Това религиозно и архитектурно бижу е една от най-значимите забележителности на България. Възхитете се на уникалната смесица от византийски, български и западноевропейски архитектурни стилове в манастира. Вътре ще откриете богата колекция от икони и ръкописи, които свидетелстват за историческото и културното значение на манастира. Пътуването до манастира е също толкова очарователно, като предлага живописни гледки към величествените планински пейзажи.

Под егидата на Юнеско в България - Рилския манастир
Под егидата на Юнеско в България – Рилския манастир
  • Национален парк “Пирин”

Природолюбителите и любителите на разходките на открито не бива да пропускат възможността да посетят Национален парк Пирин, разположен само на 50 км от Благоевград. Този национален парк, един от трите национални парка на България, е убежище за любителите на преходи и приключения. Потопете се в спиращи дъха природни пейзажи, включващи назъбени планински върхове, кристално чисти езера и каскадни водопади. Паркът е дом и на разнообразна флора и фауна, включително редки растителни видове и диви животни. Обуйте туристическите си обувки и изследвайте многобройните пътеки, които се извиват през тази завладяваща дива природа.

Национален парк Пирин - част от списъка с материално културно наследство на Юнеско
Национален парк Пирин – част от списъка с материално културно наследство на Юнеско
  • Мелник

На около 60 км южно от Благоевград се намира живописният град Мелник. Известен с уникалната си архитектура и изисканите си вина, Мелник е скрито бижу, което чака да бъде открито. Разходете се по тесните калдъръмени улички, осеяни с традиционни български къщи, и посетете впечатляващата Кордопулова къща – добре запазен пример за архитектурното наследство на града. Не забравяйте да опитате местните вина, тъй като Мелник е известен с производството си на вино. Направете обиколка на местните винарни и се отдайте на дегустации на най-добрите реколти от региона.

Град Мелник
Град Мелник
  • Местност “Рупите”

Рупите са уникална и мистична дестинация, разположена на около 60 км от Благоевград. Това малко селце е известно с връзката си с прочутата българска пророчица Баба Ванга. Посетете църквата “Света Петка и къщата на Баба Ванга. Църквата е известна с красивите си стенописи и впечатляваща история. Разгледайте естествените горещи извори в района, за които се смята, че имат лечебни свойства. Рупите предлага духовно и спокойно уединение в близост до Благоевград.

Рупите
Рупите
  • Язовир Стойковци и село Логодаж

Сгушено в живописната местност край Благоевград, село Логодаж предлага поглед към традиционния селски живот в България. Това очарователно село е известно с красивите си гледки и живописни пейзажи. Само на 5 минути от селото ще откриете язовир Стойковци – красив язовир, който приканва посетителите да се отпуснат и да се насладят на спокойствието на природата. Язовирът е идеално място за риболов, пикник или просто за отмора сред спокойната атмосфера. Разгледайте село Логодаж и се отдайте на спокойствието на язовир Стойковци, като се потопите в селската красота на това очарователно кътче от България.

язовир Логодаж
язовир Логодаж

Благоевград и околностите му предлагат изобилие от природни чудеса и културни съкровища за изследване. От вдъхващия страхопочитание Рилски манастир до красивите пейзажи на Национален парк “Пирин” и очарователния Мелник, всяка забележителност в близост до Благоевград предоставя уникално и обогатяващо преживяване.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: