Свободното време е безценен ресурс, от който следва да се възползваме оптимално. Трекинг преходите са уникален начин за прекарване на свободното време и опознаване на природата. От една страна, се наслаждаваме на планинския свеж въздух, а от друга – доставяме незаменими ползи на тялото и ума.
Трекинг преходите представляват физическа активност, която изисква време, подготовка и енергия. Ето защо трябва да си осигурим максимален комфорт, чрез който да удължим оптимално своята туристическа преходна разходка. Какви 5 съвета можете да приложите за своя комфорт по време на следващия си трекинг преход?

1. Подходяща екипировка

Екипировката е сред най-важните и фундаментални елементи по отношение на комфорта за всяко планинско приключение. Независимо дали става въпрос за продължителен преход или пък по-кратък, дали е през горещото лято или студената зима. Преди всичко трябва да сте оборудвани с подходящи туристически обувки, които да съответстват на терена, по който сте решили да вървите. От съществено значение е дали в района преобладават каменисти и стръмни пътеки или са по-полегати. От тези критерии произтича избора на туристически обувки – високи, ниски, с по-голям или по-малък грайфер и т.н.

обувки за трекинг преходи
обувки за трекинг преходи

Друга важна част от екипировката е термобельото. То играе ролята и на първия слой от така нареченото трислойно обличане. Благодарение на него ще запазите телесната си температура и няма да се поддадете на студеното и ветровито време по планинските върхове. Освен това е и изключително удобно и дава свобода на движенията.

Термално бельо за преходи в планината
Термално бельо за преходи в планината

Планирай къде да отседнеш при следващия ти преход и резервирай на преференциални цени тук:

Booking.com
[/vc_column][/vc_row]

Не по-малко важно в това число е изборът на яке. Що се отнася до него, то трябва да бъде съобразено с конкретните климатични условия – може да бъде софтшел или пък хардшел. Ако се чудите каква е разликата, тя се състои в следното: Софтшел якетата са устойчиви на вятър и по-лек дъжд или сняг; те оптимално задържат телесната топлина по време на активни дейности, каквито са планинските преходи. Докато хардшел якетата са силно водоустойчиви и предлагат сигурна защита срещу лошото време. Носят се като най-външен слой и са напълно ветро- и водоустойчиви.Цялостна подходяща екипировка за трекинг можете да намерите в спортен магазин Point1.

Якето за трекинг преходи е сред най-важната екипировка
Якето за трекинг преходи е сред най-важната екипировка

2. Осигуряване на място за багаж

Преди да мислите за самия багаж, първо е добре да се ориентирате каква раница да изберете. Тук също има няколко фактора, с които да се съобразите: размер, тегло, материя, вместимост и т.н. Когато сте готови с тази част, вече можете да започнете със стягането на багажа. Той трябва да съдържа най-необходимите неща, които ще ви трябват за планината. Тук всеки излишен предмет би бил в тежест и няма да ви е особено комфортно по време на прехода.

Багаж за планински преходи
Багаж за планински преходи

3. Предварителна организация

В предварителната организация 2 неща заемат основополагаща роля:
⦁ Да следите прогнозата за времето за района, към който сте се насочили.
⦁ Да се информирате за терена, за да можете да съобразите екипировката си.
И когато всичко това е налице, остава само да потеглите на път!

Следете промените във времето...Следете промените във времето...
Следете промените във времето…

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

4. Подгответе се за непредвидени условия…

Трекинг преходите предполагат продължителен маршрут, който изисква неопределено време за изминаване. От ключово значение в това отношение е да предвидите различни фактори, които могат да повлияят на вашия комфорт и престой. Предвид същността на трекинга като физическа активност сред природата, се предполага, че климатичните условия са сред най-значимите фактори, които трябва да се вземат под внимание. Независимо от сезона, могат да се появят непредвидени промени като дъжд, вятър, мъгла и т.н. Ето защо е важно да си осигурите комфорт, като предварително се подготвите за такива нежелани обстоятелства по време на своята туристическа обиколка сред природата.

Времето в планината се разваля бързо... бъдете подготвени.
Времето в планината се разваля бързо… бъдете подготвени.

5. Осигурете си енергия

Трекинг преходите отнемат значително време, което изисква да имате достатъчно запаси от енергия. Тя е важна не само, за да изпълните успешно своето туристическо приключение, но и за да се чувствате комфортно и да се насладите на физическото занимание. Енергията се доставя от храни и напитки, които могат да ви заредят с достатъчно сили, но и същевременно да ви дадат необходимата издръжливост.

Храна в планината...
Храна в планината…

Нека обобщим с няколко финални думи:

Свободното време, прекарано сред природата, оказва благоприятно влияние, както на здравето, така и на духа.Трекинг преходите са изключително ползотворно занимание, което ви зарежда с енергия, но и изгражда връзка между вас и природата. За да си осигурите максимално качествено време през своя трекинг преход, то е от изключително значение да се снабдите с подходяща екипировка, достатъчно пространство за багаж, качествени продукти за набавяне на енергия, правилна организация и също и да се подготвите за непредвидени обстоятелства.

ВИЖ ОЩЕ:

5 уникални места, където да кумпингуваш в България 

Къмпингуване на язовир Батак 

5 страхотни места, които да видиш в Рила планина 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: 

Оферти за настаняване в Рила

Разгледай страхотни места за настаняване в Рила планина и резервирай сигурно и удобно тук...