Нашата родна страна е най-старата държава, възникнала на територията на континента Европа. България е има своите възходи и падения. България е преминавала през могъщи периоди и през времена на абсолютни трудности. Въпреки всичко, България е успяла да се съхрани, запазвайки своите език, култура, традиции и обичаи! В тази статия ще се върнем 1 341 година назад в историята, за да проследим как са се изменяли местата, откъдето родината ни се е управлявала…

1. Плиска

Плиска е първата българска столица от създаването на днешна България. Градът успяха да се запази от 681г. до днес. В Плиска за първи път е прието християнството от Цар Борис I Михаил. Днес може да се докоснете до най-ранното съществуване на живот по българските земи чрез историко-археологическия резерват „Плиска”, Голямата Базилика и Историческия музей, които са отворени за посетители.

Плиска - първата българска столица
Плиска – първата българска столица

2. Велики Преслав

Велики Преслав е втората българска столица след Плиска. Тук се намира седалището на Преславската книжовна школа. Велики Преслав носи белезите на книжовния и културния разцвет в България. Името не е случайно – градът е столица точно при управлението на цар Симеон I, когато България опира на три морета, достига завидни висоти в книжнината, изкуството и културата. Тук създават делото си Климент Охридски, Черноризец Храбър, Йоан Екзарх и Наум Охридски.

Велики Преслав 3. Охрид

Третата българска столица е обявена за такава от цар Самуил. Заедно с нейното преместване се преместват и книжовниците Климент Охридски и Наум Охридски. В Охрид е създадена и едноименната книжовна школа. Охридската книжовна школа продължава да развива българската книжнина. Днес в града се намира възстановената Самуилова крепост, която е апетитна хапка за любители на туризма и хора с интерес към историята, защото какво по-вълнуващо от това да тръгнете по следите на Самуил – българинът, чиято войска била ослепена от Василий – българоубиец, заради което Самуил сам се ослепява и загива.

Охрид - третата българска столица
Охрид – третата българска столица

4. Велико Търново

Неслучайно наричаме Велико Търново старата българска столица – столицата преди днешната такава. Братята Асен и Петър възстановяват държавността у нас след византийското владичество и обявяват Търново за четвъртата българска столица. Велико Търново е управен център на страната до падането й под турско владичество през 1393г. След Освобождението, и по-конкретно на 10 февруари 1879г. в града е приета първата българска конституция. Това поставя началото на Третото българско царство. Днес Велико Търново отбелязва празника си на 22 март, което е в резултат на постигната битка на войската на цар Иван Асен II на същата дата при Клокотница през 1230г. Крепостите Царевец и Трапезица, църквата „Св. Четиридесет мъченици” и Художествената галерия грабват вниманието на днешните посетители.

Велико Търново
Велико Търново

Открий страхотни места за настаняване на нашата интерактивна карта:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Booking.com

5. София

Днешната столица София е най-големия български град. През Древността градът е носел името Сердика, а по-късно е преименуван на Средец. Заобиколена от планините Витоша, Люлин, Лозенска и Стара планина, София привлича туристи постоянно. Първенецът на Витоша – вр. Черни връх се изкачва ежедневно. Драгалевския манастир се посещава освен заради красивата си природа наоколо и заради богата и интересна история, която разказва. Разкопките в самия център са също забележителни атракции. София наред с всичко това е придобила съвременен европейски облик. Градът е столица още от далечната 1879г.

София - столицата на България
София – столицата на България

Виж още:

5 тракийски светилища, които трябва да посетиш 

Под егидата на Юнеско в България 

5 Архитектурни шедьоври, които да видиш в София 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: