България е една малка страна, с необхватни история, традиции и обичаи. Българската култура е изключително разнообразна. Богоявление, или по-известно като Йордановден е един от най-големите християнски празници у нас, отбелязва се на 6 Януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на р. Йордан. Разказват се много истории и легенди във връзка с този ден, но една от тях е най-достоверна. Вярва се, че в момента в който Исус Христос бил потопен в реката, небето ”се отворило” и Светият Дух слязъл върху кръщаващия се Исус, във вид на гълъб. След това се разнесъл и гласът: „Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Историята около този ден ни кара да побием тръпки, но не по-малко вълнуващо е това, което правят българите днес…

Йордановден в село Дорково
Йордановден в село Дорково / Автор на снимката Цветан Бабечки @babechki /

Всяка година на 6 Януари в цяла България, местният поп, придружен от шествие, отива до най-близката река, в която хвърля Светия кръст. Нечетен брой мъже се хвърлят във водата, въпреки студа и ниската температура, за да извадят кръста. Здраве и щастие през цялата година очакват този, който го извади. В случай, че хвърленият кръст замръзне, се очакват здраве и берекет през цялата година. А ако пък времето е сухо и студено, то годината се приема за плодородна и добра. Освен това, след като свърши надпреварата за кръста, всички мъже дружно изиграват хоро в ледените води. Накрая свещеникът с китка босилек напръсква всички хора, за да бъдат здрави.

Йордановден в село Дорково / Автор на снимката Цветан Бабечки @babechki /
Йордановден в село Дорково / Автор на снимката Цветан Бабечки @babechki /

Събитието, приковава вниманието на цялото население. Почти няма българин, който да не присъства. Силата и смелостта, които проявяват младите българи плувци в този момент, са достойни за преклонение. А българският дух е по-силен от всякога, защото дори и лошите климатични условия, не успяват да го сломят. Йордановден е празник, който носи особена енергия. Надпреварата за кръста и хорото, водено с голям български трибагреник, успяват да пробудят родолюбието на всеки.
Богоявление е един от празниците, които доказват, че майка България е раждала и продължава да ражда достойни български синове. . А ние трябва да се гордеем и съхраняваме родното, защото народ, чийто жени танцуват върху огън, а мъжете плуват в лед, не може да бъде унищожен…

Йордановден в село Дорково / Автор на снимката Цветан Бабечки @babechki /
Йордановден в село Дорково / Автор на снимката Цветан Бабечки @babechki /

РЕКЛАМА

ВИЖ ОЩЕ:

Традиции свързани с Коледа 

3 Събития, които да посетим в България през зимата 

5 интересни забележителности в Родопите 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: