Не случайно наричат България „Швейцария на Балканите”. Уникалната природа в комплект с духа на българите е предпоставка за много възможности и приключения по всяко време от годината. В тази статия сме ви подбрали едни от най-интересните събития, които се провеждат у нас през зимния сезон и категорично елиминират скуката…

№ 1

Световното по ски в Банско

През март 2021г. Банско бе домакин за юбилеен 10-и път на Световната купа в зимните спортове. На 27 и 28 февруари бяха проведени стартовете за мъже. Градът, обвит от върховете на Пирин планина, приковава вниманието на милиони зрители от цял свят още през 2009г., когато за първи път е домакин на първенството. Най-добрите скиори от цял свят са премервали сили на българска земя и през 2011г.,2015г.,2019г. и 2020г.. А през 2017г. и 2018г. ски курортът бе домакин на Световната купа по сноуборд. Световните организации гласуват доверие на България за провеждането на събитието, защото бижута като връх Тодорка, Бъндеришка поляна и изобилието от писти са неща, с които не всяка държава може да се похвали. Очаква се страната ни и за в бъдеще да бъде домакин на състезания по зимни спортове от световен ранг.

Банско - ски столицата на Балканите
Банско – ски столицата на Балканите

Открий страхотни места за настаняване в района на Банско тук: 

Booking.com
№ 2

Кукерските фестивали

Кукерските маскарадни игри са старинен обичай провеждащ се по  българските земи по време на зимния сезон. Самите кукери представляват маскирани мъже, които изпълняват различни сюжети, въплъщавайки се в най-различни образи – баба, дядо, цар, бирник и др. Много на брой са кукерските фестивали, които се провеждат в България, но пък всеки от тях се състои в различно време в различните краища на България. Особено интересен е кукерския събор, който се провежда в с. Широка лъка. Събитието се нарича още „Песпонеделник” и се провежда в първата неделя от март месец. Както навсякъде другаде¸така и тук маскирани мъже обикалят с цел да прогонят злото. Подобни фестивали се провеждат и в Перник, Пловдив, с. Гушник и в много други градове и села. Изберете най-близката локация и не пропускайте да се насладите на маскарадното шоу.

Кукери в България
Кукери в България

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия каталог…

 

 

№ 2

 Зимен Байк Дуел в Пампорово

Една от многото традиции в ски курорта Пампорово е провеждането на “Winter Bike Duel”. Събитието представлява състезание по каране на колело в снега. Трасето, през което минават участниците, включва стръмни участъци, виражи и няколко скока. Самото трасе е дълго около километър. А правилата определят в елиминационен дуел да влизат по двама колоездачи, като единият от тях продължава към финала. Ако никога не си карал колело в снега, то сега е момента да се впуснеш в лудата надпревара, която се провежда през февруари. Българите и чужденците, намиращи се в курорта, с интерес наблюдават зрелищните надпревари. Зимният Байк Дуел е състезание, което зарежда всички присъстващи с много адреналин и силни емоции.

Зимно Пампорово
Зимно Пампорово

ВИЖ ОЩЕ:

5 уникални места за разходка през зимата в България 

Банско – перлата на българския ски туризъм 

Боровец – перфектен за почивка през всеки сезон на годината

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: 

Оферти за настаняване в района на Пирин планина

Разгледай страхотни места за настаняване в района на Пирин планина и резервирай сигурно и удобно тук...