Разположен в долината на река Янтра, в подножието на Стара планина се намира малкият град Габрово. Градът се простира на над 20 километра по реката и е известен като най-дългият град в България. Дължината на града обаче не е това, което привлича туристите; има десетки невероятни неща, които можете да видите по време на престоя си в Габрово.

Църква в центъра на Габрово
Църква в центъра на Габрово

Градът е известен в цяла България

защото това е градът на хумора и сатирата. Ако искате да се посмеете малко с близките си – задължително посетете музея на хумора и сатирата в Габрово. Между 15 и 20 май се провежда ежегоден фестивал на хумора и сатирата и той гарантира, че ще ви остави със сълзи от смях в очите. Нарича се „Да се ​​побъркаме от смях“ и по време на фестивала улиците са претъпкани от туристи, а също и от забавни персонажи, шашми и различни артисти и самодейци.

Също така ще можете да се сдобиете със забавни сувенири, така че ще можете да запомните фестивала завинаги. В рамките на фестивалът се изнасят и десетки комедийни представления, изложби, концерти и дори карнавал. Нашият екип от Feel Bulgaria реши да направи списък с някои от най-популярните места в и около града, които си заслужава да посетите. 

Дом на хумора и сатирата

Разбира се, започваме със „свещения храм“ на хумора, който е Домът на хумора и сатирата. Тук можете да се забавлявате с различните рефракционни зали с огледала, които ви карат да изглеждате ниски, дебели, високи, слаби и разкривени. Също така ще можете да намерите някои “артефакти” от предишните фестивали, които са провеждани в града, които също са доста забавни. С други думи, определено няма да съжалявате, че сте посетили това място, особено ако го правите с любимите си хора; това място просто гарантира извеждане на на смеха и забавата на следващо ниво.

Етнографски музей на открито “Етър”

Този малък комплекс е музей на открито и представя всички видове традиционно майсторство от Габрово и цяла България. Комплексът има за цел да представи бита и културата на Габрово през периода на Възраждането и го прави доста успешно. Всеки малък детайл е перфектно запазен точно както преди няколкостотин години и ви позволява да надникнете в миналото. Той е изключително красив и ако искате да пренесете себе си и близките си в бита и ежедневието на възрожденските българи – това е идеалното място да го направите. Ще можете да влезете в някои от къщите, както и в музей, построен през 60-те години на 20-ти век. В този малък комплекс има още много какво да се види, но няма да даваме повече информация, така че ще има някои приятни изненади, ако решите да го посетите.

Паметник на свободата (Шипка)

На няколко километра южно от Габрово, на 1329 метра надморска височина, на върха на връх Шипка, гордо стои паметникът на Шипка. Това е паметник, построен в памет на загиналите за освобождението на България по време на войната между Русия и Турция. Това е едно от най-символичните места за българските хора от историческа гледна точка, но е също толкова привлекателно за туристите. Паметникът е открит през 1934 г. с огромна церемония и от архитектурна гледна точка е просто невероятен. За да стигнете до паметника, ще трябва да се изправите пред почти хиляда стъпала, но щом зърнете масивния паметник, всичко ще си заслужава. Това е 32-метрова кула, построена от камъни, с масивен бронзов лъв над портата на паметника. Вътре в паметника ще можете да видите някои от оръжията, които са били използвани по време на войната, както и дрехите, които българите са носили по време на битките. След като стъпите на последната стъпка в паметника, панорамна гледка към околните планини ще ви изуми и ще ви позволи да видите красотата на българската природа. Думите не могат да опишат красотата на гледката – ще трябва да я видите със собствените си две очи. Това е дестинация, която трябва да посетите, тъй като съчетава история, архитектура и природа; можем да гарантираме, че това място ще накара любовта ви към България да нарасне драстично и просто ще ви спре дъха.

Вижте още: 5 страхотни локации в Смолян и региона 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: