Българската природа е толкова уникална. България има от всичко по много живата и в неживата си природа. Природата тук е толкова чудотворна, че дори и главните пътища, през които минаваме днес, са се превърнали в истинско изкуство на майката природа. Точно поради тази причина, днес ще ви покажем кои са най-расивите български дефилета и ждрела, които ще ви изумят със своята красота и живописни пейзажи…

Кресненско дефиле

Кресненското дефиле, разположено по течението на река Струма, свързва Симитлийската котловина със Санданско-Петричката котловина. Чарът на това дефиле се крие в широкото биологично разнообразие. На път за един от най-посещаваните курорти у нас – Сандански, вие ще имате страхотната възможност да наблюдавате най-различни птици. Над пътя се прелитат птици от север на юг, изток и запад и обратно. Останалото животинско разнообразие е не по-бедно, в района на Кресна са съсредоточени 1/10 от видовото богатство в България. Водните форми на река Струма също ще ви впечатлят силно.

Кресненското дефиле
Кресненското дефиле

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

Искърско дефиле

Искърското дефиле е още по-известно като Искърски пролом. Очарователният релеф тук се образува в резултат на пресечените Стара планина и Врачански Балкан от страна на най-дългата река у нас – Искър. Искър е и доста стара река, защото според геоложки изследвания, реката съществува много преди Стара планина, която си е проправяла път през нея, оставяйки след себе си чудни водни изобретения. Пътувайки през Искърското дефиле, вие може да се отбиете през едни от най-очарователните природни забележителности – Лакатнишките скали, Ритлите или пък пещерата Темна дупка.

Искърското дефиле
Искърското дефиле

Велинградското дефиле

Главният път отвеждащ до бижуто на Родопите – Велинград, е меко казано впечатляващ. Особено, ако никога до сега не сте минавали през дефилето Варвара- Велинград, то определено ще останете без дъх. Скалните форми тук са нещо необяснимо, и също толкова красиво. Дефилето е красиво през всеки зимен сезон, защото е наистина в синхрон с феерията от сезонните цветове – през зимата е чисто бяло, през пролетта и лятото е потънало в зеленина, а през есента шари цветовете си непрекъснато.

Открии перфектната възможност за почивка във Велинград тук…
Booking.com

Има голяма вероятност на път за Велинград да ви се изпречи заек, лисица или катеричка, особено ако пътувате по тъмно. В случай, че попаднете в задръстване, то най-вероятно е заради прекосяващата дефилето теснолинейка Септември- Добринище. Пред очите ви ще се открие вагонът, станал толкова известен в последните години, благодарение на приключенското усещане и романтизъм, които носи със себе си. Докато се връщате от Велинград, бъдете нащрек, защото в обратна посока се открива издълбано в скалите огромно сърце, но ние няма да издаваме къде точно е то, за да запазим изненадата за вас!

Триградското ждрело

Триградското ждрело е спиращо дъха природно чудо, разположено в югозападната част на Родопите. Докато пътувате през ждрелото, ще бъдете посрещнати от извисяващи се варовикови скали, които се издигат величествено на височина до 300 метра. Тези стръмни стени създават тесен пролом, където слънчевата светлина се процежда през сенките, хвърляйки зрелищен спектакъл от цветове върху околните скали.Една от най-известните атракции в района е пещерата Дяволското гърло, мистериозна подземна пещерна система, свързана с легендата за Орфей и Евридика.

Село Триград - българското село
Село Триград – българското село

Ждрелото на река Ерма

Разположено близо до град Трън в Западна България, това е уникално място, което със сигурност трябва да посетите! Докато се разхождате по добре поддържаната пътека по протежение на ждрелото, ще бъдете поразени от драматичните пейзажи и изобилието от дива природа, включително редкия черен лешояд. В сърцето на ждрелото се намира църквата “Св. Петка”, която стои свидетелство за богатата история на региона. Освен това, любителите на приключенията могат да се насладят на рафтинг или каяк по бързите води на река Ерма, добавяйки допълнителен слой вълнение към това незабравимо природно изживяване.

Ждрелото на река Ерма
Ждрелото на река Ерма
Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: